Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbele boete vignet Honagrije

Vraag gesteld door Ruben_B op 1 november 2017

Op 17-08-2017 ben ik met de auto in Hongarije (aan de grens met Oostenrijk) door de politie staande gehouden omdat ik niet in het bezit was van een tol-vignet had. Ter plekke heb ik de boete van 50 euro betaald en de reis vervolgd.

2 maanden later krijg ik een boete thuis gestuurd (50 euro + 30 euro verzendkosten) met fotobewijs dat ik op 13-08-2017 geflitst ben voor het niet hebben van een tol-vignet.

Gelukkig had ik het bewijs van betaling van de boete op 17-08-2017 bewaard en heb deze in een bezwaar terug gestuurd naar EPCPLC. Hierop kreeg ik het antwoord dat het bewijs van betaling niet geldig is omdat de staande houding op een andere datum en plaats zou zijn dan wanneer ik geflitst ben.

Ik begrijp niet waarom ik 2 keer dezelfde boete zou moeten betalen terwijl er maar 4 dagen tussen zit? Heeft u enig idee hoe ik hiermee verder om moet gaan of welke actie ik kan ondernemen?
Bij voorbaat dank!

Groeten, Ruben

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U bent op 18 augustus 2017 in Hongarije staande gehouden door de politie omdat u niet in het bezit was van een tolvignet. De boete van € 50, - hebt u ter plaatse voldaan. 2 maanden later ontvangt u een boete thuis met fotobewijs dat u op 13 augustus 2017 geflitst bent voor het niet hebben van een tolvignet. U vraagt zich af waarom u twee keer dezelfde boete moet betalen.

Vignet
Voor het gebruik van autowegen in Hongarije is een vignet verplicht. Dit staat ook bekend als e-vignet of e-Matrica. Als bij controle blijkt dat u geen vignet hebt dan ontvangt u inderdaad een boete. Het feit dat het bijvoorbeeld om dezelfde weg gaat is in dit geval geen goede bezwaargrond. Het feit blijft dat u namelijk twee keer de autoweg bent opgereden zonder te beschikken over een geldig vignet.

Niet betalen?
Om mogelijk verdere consequenties te voorkomen (verhoging van het boetebedrag) raden wij u aan om de tolboete te voldoen.

Meer informatie over tol in Hongarije vindt u op onze website.