Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravantrekker: automaat of handschakeling

Vraag gesteld door JanSchoenmakers op 13 maart 2018

Ik wil een (gebruikte) benzine-auto aanschaffen van vijf of zes jaar oud. Een belangrijk criterium is dat de auto de caravan probleemloos moet kunnen trekken. Mijn vraag is: heeft een automaat voor of nadelen tov handgeschakelde uitvoering?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een automaat voor- of nadelen heeft bij het trekken van een caravan.

Bij de beoogde generatie auto's van rond de 5-6 jaar oud zijn de nadelen verwaarloosbaar en staan in schril contrast met de praktische voordelen. Het type automaat is nog wel enigzins van invloed maar de moderne CVT, conventionele automaat met koppelomvormer of de generatie met dubbele koppeling kunnen prima uit de voeten met een caravan. De z.g.n. gerobotiseerde (half of semi)automaat acht ik minder geschikt maar kom je vooral bij de kleinere generatie auto's tegen.

Uiteindelijk houdt de autofabrikant bij het vast stellen van het maximaal toelaatbaar aanhangenwagengewicht óók rekening met de transmissie. In sommige gevallen wordt deze naar beneden bijgesteld ter bescherming van de automaat. Maar wanneer je binnen het maximale toegestane trekgewicht blijft is het wat duurzaamheid en betrouwbaarheid verantwoord om met een dergelijke combinatie op pad te gaan.

In combinatie met een aanhanger of caravan wil ik wel adviseren om bij gelegenheid te kiezen voor de optie handmatig op- of terugschakelen. Met name in een berg- of heuvelachtige omgeving kan het gebeuren dat de automaat niet op het gewenste moment schakelt. Halverwege een klim is vaak niet het juiste moment en is het een betere optie al eerder handmatig de juiste versnelling in te schakelen. In combinatie met een caravan is het dus slim om bij zware omstandigheden voor de handmatige optie te kiezen. En schroom niet om onder die omstandigheden ook wat hoger in toeren te rijden. Wat koeling en smering betreft is dat ook beter voor motor en bak.