Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenmaat thuiskomer

Vraag gesteld door Bob11 op 15 juli 2018

Hoi,

Ik vraag mij af of het formaat van mijn thuiskomer samen gaat met de reguliere zomerbanden. Mijn zomerbanden zijn 225/40/R18, en de thuiskomer is 125/70/R16. Kan ik deze veilig gebruiken (naar ik aanneem sowieso alleen op de achteras)?

Ik lees op deze site bij een vergelijkbare vraag soms dat een thuiskomer normaliter kleiner is dan de standaardbanden en dus ok, en soms dat een specifiek verschil te groot is, vandaar maar de vraag met mijn eigen maten.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de bandenmaat van een noodreservewiel oftewel thuiskomer. Deze thuiskomers zijn altijd kleiner, smaller en lichter dan een volwaardig reservewiel. Dat bespaart ruimt een gewicht. Keerzijde is dat ze bij gebruik beperkingen hebben: de maximum snelheid is met een thuiskomer beperkt tot 80 km/h en er is ook een maximum afstand die achtereen kan worden gereden.

De maat van de thuiskomer past in dit geval bij de normale bandenmaat. Hij is dus te gebruiken. Hoort de velg van de thuiskomer bij de auto? Met andere woorden: hij moet wel te monteren zijn.***

Reactie van Bob11:

Beste Erik Jan,

Hartelijk dank voor je snelle reactie, dan gaat het helemaal goed.

De thuiskomer is met de auto nieuw geleverd, dus dan gaat die wel passen, ik maakte me alleen zorgen om het verschil in de bandenmaat dat ik wel erg groot vond.