Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden hergebruiken nieuwe auto

Vraag gesteld door slaan1974 op 26 april 2018

Hoi,
Nu hadden wij een Seat altea XL met winterbanden op stalen velgen maat 205/55-16. Nu hebben wij een andere auto gekocht de Hyundai ix35. Het is ons niet duidelijk waarom we de huidige winterbanden niet kunnen hergebruiken onder de Hyundai ix 35. Op de nieuwe auto hebben wij nu bandmaat 225/60R17 99h.
Wie kan ons voorzien van advies.
Mvg,

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het hergebruiken van de winterwielen van uw vorige auto.

De velgen van de Seat passen per definitie niet op de Hyundai. Een velg kent verschillende specificaties zoals steek, naafgat en ET-waarde en zijn niet zomaar uitwisselbaar. Zo ook dus in dit geval.

Wat bandenmaat betreft zijn de verschillen in diameter, hoogte en breedte zodanig groot dat er sprake is van een verschil in afrolomtrek van bijna 10 procent. Dat is een té buitensporig verschil en zijn óók de banden niet geschikt voor uw Hyundai. Met name de kilometerteller en snelheidsmeter zijn afhankelijk van de afrolomtrek van een band en voldoet de auto feitelijk ook niet meer aan de fabrieksspecificaties.

Dus zowel op basis van wielen- en bandenmaatvoering komen de Seat wielen niet in aanmerking om onder uw Hyundai gemonteerd te worden. U zou er voor kunnen kiezen deze wielen op bijvoorbeeld Marktplaats aan te bieden.