Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar kan ik gemakkelijk aan zien dat een occasion "afgetrapt" is?

Vraag gesteld door Stevvie op 8 april 2017

Goedemorgen allemaal, Waar kan ik gemakkelijk aan zien dat een occasion "afgetrapt" is? Soms heb je automobilisten die een baksteen in de zool van hun rechter schoen hebben laten monteren, opdat ze zich zo snel mogelijk van stoplicht naar stoplicht kunnen begeven. Dit is natuurlijk slecht voor de auto, dus zou ik willen weten hoe je dat gemakkelijk vast kan (laten) stellen. Alvast bedankt!

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt hoe je kan zien hoe de vorige bestuurder met een auto is omgegaan. Slijtage van banden en remmen kunnen wel wat vertellen over de rijstijl, maar alleen als de hele onderhoudshistorie bij de auto is, zodat bekend is of en wanneer er nieuwe banden (winterbanden?) en remmen gemonteerd zijn.

Dan zegt alleen rijstijl nog niet alles, een auto kan intensief gebruikt zijn en in topconditie. Hoe een bestuurder tijdens de opwarmfase rijdt, en of de auto ook voor korte stukjes of zware omstandigheden is gebruikt, blijft onbekend.

De uiterlijke staat geeft gevoelsmatig een indruk van de omgang van de vorige eigenaar met de auto. U kunt een auto altijd vóór de koop laten keuren.***

Reactie van Stevvie:

Als de auto wel een boordcomputer heeft, worden dat soort data (toerentallen vs. temperatuur bijvoorbeeld) dan niet geregistreerd? Zodat je zou kunnen uitlezen wat de rijstijl ongeveer was?