Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelend geluid en slecht kunnen wegrijden bij starten Citroën C5

Vraag gesteld door Ratelend geluid bij start op 26 februari 2018

Sinds kort hebben we een tweedehands Citroën C5. Nu rijdt deze auto als een zonnetje. Alleen als de auto een nacht heeft stilgestaan maakt hij een erg ratelend geluid en kan hij niet/nauwelijks wegrijden. Na ongeveer 1 à 2 minuten kan hij weer normaal optrekken en rijden. Waar kan dit aan liggen? Heeft het ook met de vrieskou te maken? En hoe kunnen we het oplossen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een ratelend geluid bij de koudstart van uw Citroën C5.

Het bijgeluid lijkt op een gebrek aan de klepstoters. Daardoor wordt de klepspeling feitelijk te ruim met een tikkend en ratelend bijgeluid als gevolg. De hydraulische klepstoters zijn binnen een paar minuten weer gevuld met olie en lijkt het probleem opgelost.

Soms kan dunnere motorolie een oplossing zijn maar meestal zijn nieuwe klepstoters onvermijdbaar. Ik begrijp dat u de auto recent heeft aangeschaft. Misschien dat u de verkoper hier nog over aan kunt spreken omdat dit een prijzige ingreep is. Uiteindelijk moet u dit beschouwen als een gebrek waar de auto wellicht ook mee is afgeleverd. Dit is overigens geen onbekend verschijnsel bij de C5 en heeft Citroën in het verleden ook gemodificeerde klepstoters op de markt gebracht.***

Reactie van Ratelend geluid bij start:

Hartelijk dank voor de reactie. Het gaat om een C5 2.0-16V. Zou het dan een goede eerste stap zijn om motorolie bij te vullen? 5w30?***

Reactie van Jos van der Drift:

Dan zou u de huidige olie moeten laten vervangen voor 5W30. Maar misschien dat deze olie al is toegepast óf dat het niet of nauwelijks helpt. Maar het is misschien een poging waard.