Naar artikel

Milieuregels Brussel

Vraag gesteld door Mastebroek op 10 oktober 2018

Hebben jullie tips over hoe ik het beste een boete kan voorkomen als ik door Brussel rijd?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u legaal door Brussel kunt rijden, dus zonder boetes vanwege de milieuzone.

Ik verwijs u naar onze pagina over de Belgische milieuzones en het nieuwsbericht ANWB waarschuwt voor boetes Brussel.

Het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest valt sinds 1 januari 2018 onder de lage-emissiezone (LEZ), dus alle 19 gemeenten. De Ring (R0) valt er niet onder, evenmin enkele toegangswegen tot de Ring of tot transitparkings.

Automobilisten met een dieselvoertuigen met Euro 1-norm of zonder Euronorm mogen niet meer rijden in de Brusselse LEZ. Bij overtreding bedraagt de boete € 350.

Naast dit verbod geldt een registratieplicht voor alle (buitenlandse) personenauto’s, dus zowel voor diesels, benzine-auto’s als voor auto’s op gas en elektrisch. Registratie kan via door het invullen van een e-formulier op de website van LEZ. Registratie is kosteloos en geldt voor 3 jaar.De boete voor niet-registreren bedraagt € 150.

Let op: De betreffende webpagina van LEZ Brussels vraagt om verschillende documenten zoals ''Een kopie van het Europese gelijkvormigheidsattest (facultatief)''. Facultatief wil zeggen dat dit document niet verplicht is en hoeft u geen actie te ondernemen om dit in uw bezit te krijgen. Het enige document dat u verplicht moet uploaden is het kentekenbewijs (op de website wordt dat 'inschrijvingsbewijs' genoemd).

Mocht u nog aanvullende vragen hebben, dan vindt u rechtsboven op de pagina van LEZ de contactgegevens.

Het antwoord op uw vraag:
Ervan uitgaande dat u geen dieselvoertuig zonder Euronorm of Euro 1-norm rijdt, dient u zich via de site van de LEZ te registreren om in Brussel in de milieuzone te mogen rijden.