Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klonk/tik bij remmen aan de voorkant

Vraag gesteld door Slammer op 21 mei 2015

Ik heb een V50 uit 2008 met 130.000 km op de teller en steeds als ik rem hoor ik een klonk/ tik aan de voorkant.
Het is met name als ik zacht rem, wat ik altijd doe bijvoorbeeld voor een stoplicht.

Het is niet altijd, maar zeker wel zo'n 80%.

Verschillende mensen zeggen dat het met de remklauw te maken heeft of de blokken en dat het geen kwaad kan, alleen een vervelend geluid, maar is dat echt zo, want nu probeer steeds maar te voorkomen en rij ik veel uit.

Ik heb de auto nog geen jaar, geen garantie meer (had een half jaar), maar vind het erg irritant worden en ook omdat ik niet weet of het echt niets geks is.

Tuurlijk kan je zeggen, ga even naar de dealer, maar ben bang dat ik dan weer een aardige duit kwijt ben. Als ik naar een onafhankelijke dealer ga, dan gaan ze helemaal zoeken en lopen de uren (loon) waarschijnlijk helemaal op.

Iemand?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Ruimte remklauw
Het geluid lijkt inderdaad op één of meerdere remblokken die wat ruimte hebben in de remklauw. Dit verschijnsel kan inderdaad geen kwaad maar het geluid is vervelend en heeft kennelijk ook invloed op uw remgedrag.

Nieuwe remblokken
Een setje nieuwe remblokken mét een nieuw montagesetje zal waarschijnlijk het probleem wel oplossen. Wanneer de blokken conditioneel nog goed zijn zou je misschien óók kunnen volstaan met alleen het montagesetje en de blokken opnieuw monteren met wat remmen montagepasta.

 


***

 

 

 

Reactie van Smale.:
Het bonkende geluid kunnen de wiellagers zijn. Als je je auto op een krik zet en je wiel rond draait zou je het geluid ook moeten horen.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Slammer:
Dat hoor je dus niet, dus wiellagers lijkt mij niet. Vandaag bij dealer geweest, blokken etc geen problemen, ze zijn gereinigd en ingevet.
Een of andere plaat achter de schijf van een paar mm was iets verbogen dus teruggebogen, die zou tegen de klauw aan kunnen komen, dus hopen dat het nu verholpen is, maar volgens mij hoorde ik het nog wel heel zacht toen ik naar huis reed.