Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kwetsbaar is een autoband?

Vraag gesteld door Travelling lady op 8 december 2017

Iemand vertelde me laatst dat je een sterk vergrote kans hebt op lekke banden en zelfs klapbanden als je een paar keer te snel een hoge stoep 'meepakt' of over een tijdig opgemerkte drempel knalt. Is dat zo? Ik maak me zorgen want dat is me dit jaar al een paar keer overkomen (met name in Frankrijk).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de kwetsbaarheid van een band.

Het is inderdaad beter om stoepranden te vermijden. Wanneer je dat voorzichtig doet en met beleid, zal er niet zo gauw iets aan de hand zijn. Maar even gauw je auto de stoep op 'knallen' zou het karkas van de band kunnen beschadigen en zelfs de wielstanden doen veranderen. En dat is weer negatief voor het rijgedrag en bandenslijtage.

Natuurlijk kan het incidenteel iedereen weleens voorkomen dat een stoeprandje wordt meegepakt. In de meeste gevallen echter zonder gevolgen. Maar soms vertoond een stoep een scherpe rand die lelijk in de band kan snijden. Dan is er wel een zeker gevaar. Dat is ook de reden dat bij APK de banden gechekt worden op beschadigingen, uitstulpingen en eventuele metalen objecten. Wanneer u niet helemaal zeker bent, zou u de banden altijd door uw garage visueel kunnen laten controleren.