Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Annuleren van gekochte auto

Vraag gesteld door AutoGrad op 18 december 2017

Goedendag, hierbij een vraag over een aangekochte 2e hands auto bij een Bovag aangesloten universeel autobedrijf.

De auto is op 22 november aangekocht en zou binnen 2 weken (mondeling) geleverd worden, dus voor 6 december.

Vandaag de dag (onderhand 18 december) is de auto nog steeds niet geleverd, kan ik van de koop af?

De verkoper reageert niet of nauwelijks op emails, apps ed. Nu zou er weer wat met de vering zijn, en de wielsoten zouden niet passen?

Ik heb niet erg vertrouwen meer in het autobedrijf, de verkoper en de afgesloten deal, mag en kan ik nu van de koop af?

Wij hebben alleen nog maar een schriftelijke verkoop getekend, maar het bedrag is wel volledig betaald?

Hoe nu verder?

Mocht ik niet van de koop afkunnen kan ik dan de ingeruilde auto behouden, evt. tegen annuleringskosten.

De huidige auto is wel goed en ik heb spijt van de aankoop,

Misschien kan u of iemand mij helpen,

Met vriendelijke groet,

AutoGrad

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt op 22 november 2017 een occasion gekocht bij een BOVAG bedrijf. De levering zou binnen twee weken geschieden. Tot op heden is de auto nog niet geleverd. Omdat de verkoper slecht bereikbaar is en omdat hij aangeeft dat er iets met de vering zou zijn en met de wielstoten hebt u er geen vertrouwen meer in. U vraagt zich dan ook af of u de koop kunt annuleren. U hebt een volledige aanbetaling gedaan en een schriftelijke koopovereenkomst getekend.

Koopovereenkomst
De koopovereenkomst zelf komt tot stand als u met de verkoper akkoord bent over de aankoop van de auto. Er moet dan overeenstemming zijn over de belangrijkste zaken, zoals welke auto u koopt en voor welke prijs.

Een overeenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk worden aangegaan. In beide gevallen is de overeenkomst bindend. De verkoper wordt door deze overeenkomst verplicht de auto te leveren en u wordt verplicht een koopprijs te betalen (Dat heb u ook reeds gedaan).

Als u na het sluiten van de overeenkomst en voor de levering van de auto toch van de koop af wilt, kunt u de koop annuleren. Hier zijn wel kosten aan verbonden. De Bovag voorwaarden bepalen deze kosten op 15% van de koopprijs. Indien de inruilauto er nog is kunt u die terug vragen.

De vraag of u op deze grond van de koop af kunt - zonder daarvoor bijvoorbeeld annuleringskosten te betalen - hangt af van de omstandigheden waaronder u heeft getekend. Een koopovereenkomst is namelijk ongeldig wanneer de overeenkomst tot stand is gekomen onder misleiding, bedrog of als u de koop heeft gesloten onder verkeerde veronderstelling van feiten (informatie van de verkoper).

Meer informatie over de koopovereenkomst en dwaling bij aankoop vindt u op onze website.