Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekkracht Ford tourneo courier met 1.0 3 cil. motor en navigatie in deze auto

Vraag gesteld door M.J.B op 15 mei 2017

Ik bezit een Ford Tourneo Courier met 1.0 3cil. motor ( 100pk). Kan/mag ik met deze auto en motor een caravan trekken of zijn deze motoren , kwa trekkracht hier niet voor gemaakt? W.b. navigatie: Mijn navigatie is 3 jr. oud en niet up-to-date. Een update kost €99,-- Dit heb ik er niet voor over( zeker niet als ik elke 2 a 3 jr. opnieuw mijn navigatie moet updaten). Wat is mij een heel goed alternatief?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de trekkracht van uw Ford Tourneo Courier en een alternatief voor de prijzige navigatie kaartupdates.

Ik heb niet de volledige identiteit van de auto wat betreft de toelaatbare aanhangwagen massa zoals vermeld op het kenteken. Maar vermoedelijk staat daar 910 kg genoteerd en is dat gewicht motorisch ook géén probleem. Met een koppel van 170 Nm bij 1.400 toeren mag u deze Ford als een ''redelijke'' tot ''goede'' caravantrekker. Een 1.0 l motor lijkt uiteraard wat cilinderinhoud erg mager maar de turbo zorgt voor de extra ''boost''.

Navigatie kaartupdates kunnen inderdaad erg prijzig zijn. In dit geval is 99 euro nog redelijk omdat er óók updates zijn van gauw 'n paar honderd euro. Andere bieden het weer gratis aan in combinatie met de onderhoudsbeurt. Er is nogal wat willekeur wat dat betreft en zou het mooi zijn wanneer daar wat meer concrete afspraken over komen. Uiteraard ook omdat losse systemen tegenwoordig gratis lifetime updates aanbieden die al voor onder de 100 euro te koop zijn. We zien dat bij verouderd kaartmateriaal er als alyternatief nog weleens voor een los systeem gekozen wordt. Verder zijn er nog navigatie-apps voor Android telefoons en iPhones die soms zelfs gratis zijn. Misschien zijn dat passende alternatieven hoewel een af-fabriek navigatie toch voor een redelijk bedrag up-to-date gehouden moet kunnen worden. Hopelijk komen daar toch 'n keer wat meer klantvriendelijke afspraken voor.