Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak zonder typekeuring alsnog laten keuren?

Vraag gesteld door JaccovanDijk op 1 april 2017

Beste heer/mevrouw, Mijn vraag gaat om een uit USA geimporteerde Mazda Tribute (1600kg/4WD/147kW) met trekhaak zonder EU-typekeur plaatje. Nu mag de trekhaak slechts max. 750kg belast worden ivm het missen van het typeplaatje. Mijn vraag is: kan deze trekhaak alsnog worden gekeurd bij een ANWB keuringsstation om zodoende een hogere massa te mogen trekken? Alvast bedankt. Jacco

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het ontbreken van het typeplaatje van de trekhaak van uw ingevoerde Mazda Tribute.

Bij het ontbreken van het type goedkeuringsplaatje bent u inderdaad beperkt tot maximaal 750 kg aanhangwagengewicht. Een trekhaak keuring bij de ANWB of RDW is helaas niet meer mogelijk en stamt uit een ver verleden. Wanneer de fabrikant van de haak bekend is en ook in Europa actief, zou u via die weg misschien een plaatje kunnen bemachtigen.

Maar formeel bent u inderdaad gebonden aan die 750 kg door het ontbreken van een simpel plaatje. Wanneer u meer op de kogel wilt dan 750 kg mét plaatje, is de kans groot dat de enige oplossing een nieuwe haak is. Hoewel dit gelukkig voor deze auto een niet al te prijzige constructie is wordt het al met al dan wel een duur typeplaatje.

Overigens ben ik er wel van uitgegaan dat de Mazda ook daadwerkelijk meer mag trekken dan 750 kg zoals vermeld op het kenteken. Incidenteel kom je wel eens bij een ingevoerde auto een opmerkelijk laag opgegeven aanhangwagenmassa tegen. Beduidend minder dan de van oorsprong Europese uitvoeringen.