Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

rijden 25.000km per jaar advies diesel of benzine

Vraag gesteld door Asselina op 6 maart 2018

Wij willen een andere auto kopen. Graag advies over voordeligst rijden op welke brandstof

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar het omslagpunt wanneer benzine óf diesel economisch de beste keuze is.

Het is niet duidelijk of het aanschaf nieuw of gebruikt betreft. Verder is het belangrijk een potentiele kandidaat benzine en diesel auto voor een kilometerprijs berekening naast elkaar te zetten. Een verschil in aanschafprijs of kilometerstand bij aanschaf zijn al bepalende factoren voor de prijs per kilometer en dus ook het omslagpunt.

De huidige stand van zake is dat je héél gemiddeld met een gebruikte diesel globaal al gauw richting 30.000 km op jaarbasis moet gaan. Aanschaf nieuw gaat al moeiteloos over de 35.000 km heen. Dat heeft vooral óók te maken met de afnemende populairiteit van diesel en de daardoor ook hogere afschrijving. Dan kan weliswaar aankoop gebruikt juist weer aantrekkelijk zijn maar krijg je zelf bij inruil vervolgens een nóg hogere afschrijving gepresenteerd.

Ik adviseer u ons Autokosten programma te raadplegen. Zo kunt u zien wat twee mogelijke benzine en diesel kandidaten op basis van uw gebruik per kilometer kosten. Met alle mogelijke factoren wordt dan rekening gehouden, en geeft het u een zorgvuldig beeld van wat de betreffende auto op basis van de geplande gebruiksduur en jaarkilometrage per kilometer kost. Zo kunt u een nauwkeurige onderlinge kostenvergelijking maken en voor u economisch de beste keuze maken.