Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kapotte versnellingsbak automaat Yaris

Vraag gesteld door Jany2 op 29 november 2017

Volgens garage is de versnellingsbak van mijn toyota Yaris automaat (2008; 26.400 km) kapot. Soms start de auto niet. Enige tijd geleden heeft 1 vd garagemedewerkers mij naar huis gebracht in mijn auto. Na het optrekken bij het stoplicht wilde zij doorschakelen. Het is een automaat en dus knarste en kraakte de versnelling afschuwelijk, zij schrok zelf ook enorm. Bij navraag bij de dealer zelf of dit kwaad kon kreeg ik te horen dat dit totaal geen negatief effect had. Is het mogelijk dat mijn klachten nu toch te wijten kunnen zijn aan die grote kraak? Een reparatie kost mij een nieuwe versnellingsbak van 3500-3600 euro. Heeft iemand anders hier eventueel ervaring mee en is dit mogelijk op de dealer zelf te verhalen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens de garage is de automatische versnellingsbak van uw Toyota Yaris defect.

De halfautomatische transmissie is van de Yaris wel wat storingsgevoelig, vooral ook elektronisch. Mogelijk heeft dat ook met het niet starten te maken.

Mechanisch horen we minder klachten en is dit op zich ook opmerkelijk bij een dergelijke kilometerstand. Er is kennelijk een dealer in het spel en zou ik zeker dit buitensporig gebrek ter sprake brengen in relatie tot de lage kilometerstand. Toyota heeft een coulant beleid wanneer het gaat om defecten die in alle redelijkheid, ondanks de leeftijd niet zou mogen voorkomen. Het gaat immers om veel geld en abnormale gebruikersslijtage zou bij 26.000 km niet aan de orde mogen zijn.

Het éénmalig kraakincident zou niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de defecte versnellingsbak, of wordt in ieder geval lastig aantoonbaar te krijgen met terugwerkende kracht. Bij demontage en het ontleden van de bak zou moeten blijken welk defect er speelt en wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn. Maar maak vooral bij de dealer bespreekbaar dat een belangrijk component als de transmissie duidelijk een langere levensduur moet garanderen, in de hoop dat er een stukje coulance beschikbaar komt.

 

Reacties

J v.d. Loo

Auteur - 21 juli 2023

Bij de grote beurt van mijn toyota yaris hybride 2017 is een zingend geluid hoorbaar is dit ernstig.

Jos

ANWB Expert - 25 juli 2023

Ik kan uiteraard op afstand niet inschatten waar dat zingende geluid van afkomstig is. Misschien een wiellager...? Maar of het ernstig is zal dus afhangen waar het geluid van afkomstig is. Maar een feit is dat bijgeluiden er per definitie niet in horen. En wanneer uw Yaris dealer onderhouden is, geldt feitelijk dat uw auto nog altijd onder de maximaal 10 jaar fabrieksgarantie valt. Dus lijkt het me relevant te weten wát het geluid precies is en valt het gebrek wellicht onder de noemer van fabrieksgarantie. Alle reden om de dealer hier naar te laten kijken.