Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is flushen van een automotor van 2 jaar oud en 25000km op de teller te adviseren om te laten uitvoeren tijdens de reguliere service beurt.

Vraag gesteld door Question op 6 november 2017

De Nissan dealer adviseert mij om de motor van de Nissan Qashqai 1.2 Dig-T, (2015) handgeschakeld en met 25000km op de teller bij de geplande service beurt eind deze maand te flushen. De Qashqai vertoont geen enkel probleem en voldoet uitstekend. Bij al mijn voorgaande auto's waarmee ik veelal meer dan 200000km mee heb gereden heb de vraag m.b.t. 'flushen van de motor' nooit voorgelegd gekregen. Mijn vraag is of het flushen van de motor bij de reguliere servive beurt echt nodig is bij een zo'n jonge auto met een laag kilometer percentage. Of zie ik nieuwe inzichten op het gebied van goed motor onderhoud over het hoofd.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het flushen van de motor van uw Nissan Qashqai.

Dit lijkt me niet onder noemer van regulier onderhoud vallen. Het begrip ''flushen'' kennen we vooral in relatie tot automatische versnellingbakken die dan feitelijk door te spoelen een grote schoonmaak ondergaan. Bij zo'n jonge motor lijkt me dat erg uitzonderlijk hoewel we bij Peugeot en VW wel bekend zijn met het verschijnsel van inwendig vervuilde motoren. Daar is een inwendige motorreiniging niet uitzonderlijk.

Voor dit motortype van Nissan is dat wat mij betreft volstrekt nieuw en zou ik graag willen weten over het hoe en waarom. Wat is de reden van de aktie en op welke wijze wordt dit dan uitgevoerd. Misschien kunt aan de dealer wat meer details vragen om óók in te schatten of dit misschien slechts een commerciele aktie is.***

Reactie van Question:

Dank voor de snelle reactie en het duidelijke antwoord, ik ga er mee aan de slag.