Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een peugeot 308 SW 1.6 hdi een goede trekauto?

Vraag gesteld door Nicole75 op 5 november 2015

We hebben een caravan van 1300 kg (vol beladen). De peugeot lijkt me aan de lichte kant, zowel de auto zelf, als het vermogen. Volgens 'het boekje' moet het kunnen. Is dit ook zo, of kan ik beter op zoek naar een 'zwaardere' auto?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De Peugeot 308 1.6 HDi scoort zowel op hellingen als op het onderdeel 'prestaties op snelheid' goed. De motor is soepel en genereert veel trekkracht (300 Newtonmeter). De combinatie komt prima vooruit, ook in de bergen.

Zwaarder zou de auto qua eigengewicht wel mogen zijn, want de massaverhouding tussen auto en caravan komt bij gelijke belading op ongeveer 87% uit. Veiligheidshalve adviseren wij een verhouding van maximaal 75%. Dat wil zeggen dat de caravan in beladen toestand niet meer dan 75% zou moeten wegen dan de beladen auto. Bij een hogere massaverhouding dan 75% is de combinatie in kritieke situaties veel minder goed te beheersen. Mogelijk is er een mouw aan te passen. Als u de caravan minder zwaar kunt beladen, zeg tot 1200 kg, dan zijn we er al.***

Reactie van Nicole75:

Zou een Volkswagen passat 1.6tdi een betere keus zijn? Een zwaardere auto, maar wel minder trekkracht (Nm)?***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Voor wat betreft de gewichtsverdeling wel. Als u van plan bent het laadvermogen van de caravan ook volledig te benutten, dan zou een zwaardere trekauto wel bijdragen aan de veiligheid.
Op gebied van trekkracht is deze uitvoering van de Passat een achteruitgang op de 308, maar kan nog steeds uit de voeten met een 1300 kg zware caravan. U zult de motor wat hoger in de toeren moeten houden in zware omstandigheden zoals hellingen, inhalen, zware tegenwind.