Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gasinstallatie in Skoda Yeti 1.4TSI

Vraag gesteld door Louis1960 op 24 december 2015

Ik heb sinds oktober een nieuwe Skoda Yeti, 1.4TSI, 92Kw.
Kenteken HB-606-X. Ik verwacht binnenkort zo'n 30.000/35.000 kilometer per jaar te gaan rijden. Is deze auto geschikt voor LPG en zo ja wat is dan verstandig om te installeren. De dealer en de importeur geven mij geen duidelijkheid en zeggen alleen dat de garantie op de motor vervalt als ik een gasinstallatie laat installeren. Van de gasinstallateurs hoor ik alleen maar dat ze een geschikte installatie voor deze auto hebben.
Alvast bedankt voor jullie advies

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een gasinstallatie te laten monteren in uw Skoda Yeti.

Voor nagenoeg elke benzine auto is er wel een geschikte LPG installatie te leveren. De belangrijkste vraag is hoe de auto er op reageert. De moderne auto beschikt over heel veel motormanagement gerelateerde componenten die nog weleens vreemd reageren wanneer LPG als hoofdbrandstof gaat dienen. Wanneer dit dus gevolgen kan hebben voor de betrouwbaarheid, bedrijfszekerheid en duurzaamheid van hun product, zal een autofabrikant LPG niet homologeren. Dat geldt voor nagenoeg alle merken en kan dat zeker gevolgen hebben voor de fabrieksgarantie wanneer een klacht LPG inbouw gerelateerd is. Kortom; een goed huwelijk tussen auto en installatie is zeker niet gegarandeerd en is vooral úw risico.***

Reactie van Louis1960:

Geachte heer van der Drift,

Weet u of er ervaringen zijn op het punt van TSI motoren op LPG?***

Reactie van Jos van der Drift:

Er zijn niet heel veel ervaringen omdat het slechts incidenteel wordt gedaan. Er is wel een installatie (Vialle LPdi) speciaal voor de direct ingespoten hoog rendement TSI motoren. U moet wel rekening houden met een meerverbruik van zeker wel 25 procent. De ervaringen zijn wisselend en er wordt aanbevolen te kiezen voor een bedrijf met TSI inbouw ervaring. Wanneer het óók bij andere merken probleemloos zou werken, zou LPG veel meer worden ingebouwd. Door te veel technische risico's wordt het daarom nog maar erg beperkt gedaan.