Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat, onderhoud en levensduur versnellingsbak ligt dit gevoeliger dan een handgeschakelde bak?

Vraag gesteld door Roodhart op 9 juli 2015

Is het verder een voordeel of een nadeel met een automaat een caravan te trekken? Ik denk met name aan de VW Golf 1.4 90 kw 120 pk

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Over het algemeen kunnen we stellen dat automatische transmissies van elke soort gevoeliger zijn voor storingen dan handgeschakelde bakken, omdat automaten nu eenmaal complexer zijn dan de handbak. Maar een reden om daarom af te zien van een automaat is het niet.

VW Golf 1.4 
Als we bij deze Golf kijken naar rij-eigenschappen en prestaties, dan is de (DSG-) automaatversie verreweg in het voordeel ten opzichte van de handgeschakelde versie. De automaat zorgt bergopwaarts altijd voor de juiste versnelling en dus toerental, zeker als de bergstand wordt gebruikt. Hij kan razendsnel terugschakelen zonder de aandrijving noemenswaardig te onderbreken, zodat de snelheid niet teveel terugvalt.

Trekautoverkiezing 
In de laatste KCK trekautoverkiezing hadden we erg goede ervaringen met een soortgelijke automaat met dubbele koppeling. Bij afdalingen moet u bij elke automaat handmatig een lagere versnelling kiezen, zodat de combinatie meer op de motor kan remmen.