Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is voor trekkracht voor trailer de norm?

Vraag gesteld door Ellen Wedema op 8 april 2016

Ik heb een paardentrailer te trekken, massa leeg 600 kg, laadvermogen 1200 max massa 1800kg. Welke auto kan dat ? Liefst ook nog a of b label en max € 32.300

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U staat voor de aanschaf van een auto die een paardentrailer moet kunnen trekken.

Zoek en vergelijk
In de module Zoek en Vergelijk op anwb.nl kunt u op basis van ingevulde criteria geschikte modellen vinden. Door de combinatie prijs, aanhangwagenmassa en de wens om een zuinige auto, vallen veel auto's al af.

Eisen auto
Allereerst moet de auto 1800 kg mogen trekken. Tenminste, als u van plan bent om het volledige laadvermogen van de trailer te benutten. Als u bijvoorbeeld zeker weet dat de aanhanger nooit zwaarder zal wegen dan bijvoorbeeld 1500 kg, dan is een auto met een maximum aanhangwagenmassa van 1500 kg al toereikend. Dat levert dan meer keus op, maar door het invullen van meer wensen als carrosserievorm, aantal deuren, brandstofsoort en transmissie (handgeschakeld of automaat) worden de resultaten steeds beter.

Belangrijk
Verder is het belangrijk om te letten op het eigen gewicht van de auto en de prestaties van de motor. Het eigen gewicht is omwille van veiligheid belangrijk. Bij elke auto-aanhangwagencombinatie adviseren wij een gewichtsverhouding van 75%. Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht van de beladen aanhangwagen niet meer dan 75% moet zijn van het werkelijke gewicht van de rijklare en eventueel beladen auto. Voor wat betreft de motor is een koppel (trekkracht) vanaf zo'n 230 Nm en een vermogen van 150 pk of meer een aardige vuistregel.