Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verzekering van een geleende auto

Vraag gesteld door Peter Schrever op 25 juli 2018

Hallo, ik ben in het bezit van een geldig rijbewijs maar bezit zelf geen auto. Ik wordt nogal eens gevraagd een familie lid met zijn auto naar het ziekenhuis of naar Schiphol te brengen en later weer op te halen. Ik vraag mij af of ik tijdens deze ritjes verzekert ben.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de verzekering als u met een geleende auto rijdt.

Op onze website vindt u duidelijke informatie over de verzekering en waar u verder op moet letten.

Advies

Bespreek vooraf de risico's en maak goede afspraken over de volgende punten:

  • Hoe de auto is verzekerd?
    Een WA-verzekering biedt alleen dekking voor schade aan derden. Bij een schade is er no-claim verlies en wellicht een eigen risico. Een cascoverzekering dekt ook de schade aan de 'eigen' auto, maar ook hier is er veelal sprake van een eigen risico en no-claim verlies. De lener is aansprakelijk voor deze kosten. Voor de uitlener is het belangrijk te weten of de lener deze eventuele kosten kan betalen. Voor de lener is het belangrijk dat hij zich bewust is van dit financiële risico.
  • Technische mankementen
    Wanneer zijn de gevolgen voor de eigenaar en wanneer voor de lener? Technische mankementen kunnen worden veroorzaakt door slijtage of door verkeerd gebruik. In veel gevallen, zeker bij een korte leenperiode, komt slijtage voor rekening van de eigenaar. De gevolgen van verkeerd gebruik komen voor rekening van de lener.