Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Teveel olieverbruik Hyundai Atos?

Vraag gesteld door bellgo op 23 augustus 2018

Ik heb een Hyundai Atos gekocht uit 2007 met km-stand: 54.000.
Heb er zelf inmiddels 6000km mee gereden en heb al 3 x een liter olie (10W40) bij moeten vullen! Dus elke 2000km moet ik 1 liter bijvullen. Is dit normaal? Ik ben uiteraard teruggegaan naar garagehouder, hij zegt dat het normaal is. Maar wat kan er aan de hand zijn en hoe moet dit opgelost worden? En welke schade kan er evt. op gaan treden als ik er mee doorrijd? En is een dergelijk olieverbruik normaal voor een auto die 54.000km heeft gereden, of zou er toch 'geknoeid' kunnen zijn aan de teller? Alvast heel erg bedankt voor uw tijd!, groet , bellgo

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het olieverbruik van uw Hyundai Atos.

Voor en gebruikte auto van een dergelijke leeftijd wordt 1 liter olie op 1000 km wel als de absolute grens beschouwd. Zo ver is het gelukkig niet in uw geval maar uw bezorgdheid is begrijpelijk. Misschien dat de lage tellerstand en wellicht het incidenteel gebruik van de afgelopen jaren hier de oorzaak van is. Inwendige slijtage van de motor lijkt me niet logisch met deze tellerstand. Maar het kan misschien te maken hebben met inwendige vervuiling van de motor. Dan zou er echter door uw gebruik wel inmiddels een verbetering merkbaar moeten zijn wat betreft het verbruik aan olie. Verouderde klepseals kunnen misschien óók een oorzaak zijn met vooral bij de koudstart wat olierook als gevolg. Dat is een niet al te grote ingreep om dit te herstellen maar een inwendige oorzaak vanuit het draaiende gedeelte echter wel.

1 liter op 2000 km is dus best fors maar is ingrijpen niet per se noodzakelijk. Wanneer u het oliepeil op niveau houdt hoeft dat verder ook geen gevolgen te hebben. Maar het verbruik is zeker hoog hoewel ik enige verbetering niet uitsluit. En wat de tellerstand betreft kunt u altijd de kilometerhistorie checken via de RDW. U krijgt dan te zien of de teller historie logisch of onlogisch is. Check middels het kenteken Voertuiggegevens opvragen en dan vervolgens de Tellerstanden.