Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen met het grote verschil in KM op snelheidsmeter van de auto t.o.v.een up to date TomTom

Vraag gesteld door Bert Kuiper op 31 mei 2017

Wij hebben vorig jaar een Opel Astra Cosmo Tubo 1.4 (2010) gekocht bij Havik Auto Amsterdam Noord. Afgelopen maanden constateerde ik een snelheids afwijking van de teller van 13 tot 15 %. Dit is een abnormaal groot verschil. aangezien ik werkzaam ben bij Autoreset en vrijwel dagelijks auto's verplaats heb ik een goede losse Navigatie moeten kopen. Deze gebruik ik dan ook elke keer. Ik heb alleen al in 2017 nu meer dan 117 diverse verschillende auto's gereden en daarbij constateerde ik max. 4 tot 5% snelheidsverschil t.o.v. de snelheidsmeter van de auto. Dit lijkt mij normaal! Havik heeft de auto opnieuw enkele dagen getest na software aanpassing maar komt niet verder dan 9 a 10 %. Ik vindt dit onacceptabel. Kunt u mij helpen door uitleg o.i.d. van een van uw testpanels technici van auto,s wat ik nu moet doen? Ik hoor per omgaande graag van u. Met vriendelijke groet, Bert Kuiper Lidnummer:119 007 835 uit Zeist

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een grote afwijking in de snelheidsaanduiding van uw van uw Opel Astra.

13-15 % is inderdaad wel erg fors. Ik vraag me af of er óók een soortgelijke afwijking is voor de kilometerteller. Een afwijkende bandenmaat met daardoor een grote afwijking in de afrolomtrek kan natuurlijk óók een verklaring zijn.

De snelheidsmeter en kilometerteller van de auto zijn daarentegen zelden voor 100% nauwkeurig. Omdat een snelheidsmeter van de auto geen lagere snelheid mag aangeven dan de werkelijke snelheid (en vanwege afwijkingen die kunnen ontstaan door bandenslijtage, bandenspanning en belading) heeft de fabrikant een marge ingebouwd. Die marge verschilt per merk en model, maar een positieve afwijking tussen de 4 en 10% is normaal. Bij moderne auto's is de aanduiding wat nauwkeuriger dan bij de wat oudere generatie.

Wanneer de auto verder aan alle specificatie voldoet en er verder geen sprake is van een technisch defect, zal dit beschouwd worden als een producteigenschap. Formeel is een dergelijk afwijking toegestaan en kunt u eigenlijk niet méér dan vragen of de dealer het softwarematig omlaag weet te krijgen. Dan is de huidige afwijking nog altijd best hoog maar wel binnen wat redelijk is.