Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Melding onderhoud additief, roetfilter verwijderd.

Vraag gesteld door ErikV1970 op 31 januari 2018

Vorig jaar is mijn roetfilter verwijderd van mijn Ford Focus, bouwjaar 2009. Nu krijg ik een motorstoring. Melding is dat het additief onderhoud nodig heeft. Maar die wordt niet meer gebruikt omdat het roetfilter verwijderd is. Degene die het gedaan heeft is niet in het bezit van de juiste software om dit te wissen. Kan ik dat zelf doen? Bijvoorbeeld met een iCarsoft i920 Ford?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het roetfilter van uw Ford Focus in verwijderd maar krijgt u inmiddels wel een melding van additief onderhoud.

Het is duidelijk dat het regeneratie proces niet volledig is weggeschreven uit de software. Of u dat lukt met de genoemde tester durf ik niet te zeggen. In de specificaties van het apparaat kom ik daar niet het verlossende antwoord van tegen. Bij een professionele ''verwijderaar'' gaat dat zeker wel lukken.

Ik wi benadrukken dat de controle op het aanwezig zijn van een roetfilter per mei wordt ingevoerd. In afwachting van verbeterde metingsapparatuur betreft het slechts een visuele controle en stelt dit niet veel voor. De markt voor het verwijderen van roetfilters heeft het signaal echter wel opgepikt. Er verschijnen disclaimers op de sites van de bedrijven die dit uitvoeren dat een verwijderd roetfilter een APK afkeurpunt gaat worden. U moet er dus wel rekening mee houden dat verwijderde roetfilters in de nabije toekomst afkeur bij APK gaat betekenen, op het moment dat de daarvoor noodzakelijke apparatuur voor beschikbaar komt.***

Reactie van ErikV1970:

Bedankt voor je reactie Jos. Ik ben daarvan op de hoogte. Alleen geldt dit voor auto’s vanaf 2011. Die van mij is van 2009:-). Moet ik het alleen laten registreren bij het RDW en ga ik een klein beetje meer wegenbelasting betalen als deze wet gaat echt in werking treedt. Dat heb ik er wel voor over, aangezien de kosten van zo’n roetfilter belachelijk hoog zijn als deze vervangen moet worden. Bedankt voor het uitzoeken.