Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometer vergoeding auto voor de belastingaangifte

Vraag gesteld door op 8 januari 2020

In 2019 heb ik kosten gemaakt voor vervoer van een patiënt. Ik heb begrepen dat ik die mag aftrekken van de belasting. Welk bedrag per kilometer kan ik hanteren?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de kosten per kilometer van een auto.

Voor de inkomstenbelasting zijn in sommige gevallen onder de zorgkosten de werkelijke autokosten aftrekbaar. Daar staat geen vast bedrag voor. De werkelijke kosten moeten worden opgegeven.

De prijs per kilometer verschilt per individu, omdat de gebruiksomstandigheden - ook bepalend voor de autokosten - erg kunnen verschillen. Dat geldt uiteraard ook voor het merk en type auto.

Om tot de werkelijke kosten te komen is een aantal gegevens nodig. Is een auto nieuw gekocht of gebruikt, en in dat laatste geval hoe oud, voor welke prijs en met welke kilometerstand. Hoeveel kilometer rijdt de auto in totaal per jaar, hoe lang is hij in gebruik en welke uitvoering is het precies.

Op anwb.nl kunt u het ANWB Autosten programma gebruiken om zelf de kilometerprijs te berekenen aan de hand van een aantal stappen. Het resultaat kunt u na het invullen van de nodige informatie meteen zien, vanuit het programma direct printen en desgewenst als PDF naar een emailadres verzenden.