Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb 10 dagen na de 'geconstateerde' overtreding een bekeuring gekregen voor rijden door rood licht. Er is geen foto beschikbaar. Hoe zit het dan met de bewijslast?

Vraag gesteld door JLi op 10 februari 2015

Ik ben wel op de betreffende plek geweest, maar kan me niet herinneren, dat ik door rood licht ben gereden. Als de agent mij direct na de overtreding staande had gehouden had ik het waarschijnlijk niet kunnen ontkennen. Op mijn bezwaar reageert het OM, dat zij doorslaggevende betekenis toekennen aan de ambtsedige verklaring van de verbalisant.
Ik vind dit wel een erg karige bewijslast. Een agent met een slechte dag kan dus zo maar bekeuringen uitschrijven?
Maak ik nog een kans als ik in beroep ga of is dit vechten tegen de bierkaai?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De verklaring van de verbalisant levert in beginsel voldoende bewijs voor de vaststelling dat de gedraging is verricht. Dit is anders als u specifieke feiten en omstandigheden aanvoert, die aanleiding geven om te twijfelen aan de juistheid van die (ambtsedige) verklaring. Als u dus kunt aantonen, bijvoorbeeld door getuigen, dat u niet door rood bent gereden, of op dat moment elders was met uw auto, zal aan de verbalissant meer bewijs kunnen worden gevraagd. In dat geval kan beroep zinvol zijn. Alleen uw verklaring is niet voldoende om aan de verklaring van de verbalisant te twijfelen.