Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoort een autoverkoper bij verkoop van een showroommodel de leverdatum te vermelden wanneer deze 2 jaar afwijkt van 1ste tenaamstelling

Vraag gesteld door AvanZ op 29 december 2016

Is een autoverkoper (merkdealer) in het kader van de informatieplicht t.o.v. de consument verplicht om bij verkoop van een showroommodel te vermelden dat de leverdatum van de auto (waarop de dealer de auto in de showroom geleverd heeft gekregen) sterk afwijkt (2 jaar) van de datum waarop de auto tenaam is gesteld?
hoort een 'showroomtijd' van 2 jaar tot datgene wat de koper als vanzelfsprekend mag aannemen? Of is dit exceptioneel en hoort de koper hiervan in kennis gesteld te worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de dealer moet melden dat een aangeboden nieuwe auto al twee jaar in de showroom bivakkeert.

Formeel wordt de datum eerste tenaamstelling beschouwd als het het bouwjaar van de auto en niet de productie datum of het moment dat deze de dealer bereikt. Wanneer in dit geval de betreffende auto (zonder kenteken) t.o.v. een nieuwe auto die nu de fabriek uitrolt wezenlijk niet anders is, is deze winkeldochter formeel nog altijd een nieuwe auto. Wanneer er binnen die twee jaar wel wezenlijke uiterlijke en technische verschillen zijn, wordt de productie datum beschouwd als het bouwjaar. Dus wanneer u dezelfde auto, in die uitvoering feitelijk nog precies zó vanuit de prijslijst kunt bestellen, is deze auto nieuw.

Mits de auto er uiteraard ook zo uitziet. Ik kan me voorstellen dat na twee jaar er showroom sporen zichtbaar zijn en de auto er niet meer zo maagdelijk uitziet als een fris besteld exemplaar. U vraagt met name of u van de dealer mag verwachten dat hij dit meldt aan de consument. Ik vind van wel. De dealer weet immers van die twee jaar en dit is ook écht wel een behoorlijke periode. Van een dealer zou je mogen verwachten dat men dit open en eerlijk communiceert.

Misschien dat het dan nog altijd een prima transactie is vanwege een financiële compensatie óf kiest de consument toch liever een vers exemplaar. Uiteindelijk kunnen er tussentijds ook technische modificaties hebben plaatsgevonden en is het niet ongebruikelijk dat een auto gedurende de productieperiode onderhuids wat verbeterpuntjes mee krijgt.