Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

heeft het zin voor een particulier om een plug in hybride aan te schaffen

Vraag gesteld door P.Hamers op 20 oktober 2016

ik denk er over om als particulier een plug in hybride te kopen.
Is dat een goed idee?
Of kan ik beter 'gewoon' met een benzine auto blijven rijden.
Ik rij 16 000 km per jaar

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een plug-in hybride gunstig is om aan te schaffen als particuier.

De nieuwprijs van een PHEV ligt aanzienlijk hoger dan van een conventioneel basismodel: 5.000 tot 10.000 euro in het middenklasse- en grote middenklasse segment. (C- en D-segment).
Door de BPM-verhoging vanaf 2017 en de stapsgewijze MRB-verhogingen uit Autobrief II stijgen de totale gebruikskosten de komende jaren. De totale kosten zijn tot ruim na 4 jaar gebruik nog steeds hoger dan van een vergelijkbaar model op benzine.
De hoogte van dat verschil hangt ook af van het aandeel elektrisch gereden kilometers. Bij gemiddeld gebruik liggen de totale gebruikskosten over de 4 jaar 2.000 tot 8.000 euro hoger dan een vergelijkbaar basismodel op benzine.

Naast het financiële aspect is het milieu-oogpunt ook een aankoopargument voor een plug-in hybride. Zo'n auto kàn veel zuiniger rijden dan een benzine-auto, maar de winst is wel afhankelijk van gebruiksomstandigheden en laadfrequentie. Hoe meer er elektrisch kan worden gereden, des te minder vervuilend is de auto. Wordt er niet of nauwelijks gebruik gemaakt van de elektrische aandrijflijn, dan is de winst in verbruik en daarmee uitstoot minimaal.