Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Grotere wielen: effect op remweg?

Vraag gesteld door PKmierde op 11 januari 2017

Ik heb een klein autootje, namelijk een Daihatsu Cuore. De oorspronkelijke wielmaat was 145/80/R12 of 155/65/R13. De huidige wielmaat is een stuk groter, namelijk 165/60/R14.

Heeft die wielmaatvergroting effect gehad op de remweg (korter / langer), of niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt over een groter wiel effect heeft op de remweg.

Een groter wiel met band heeft een grotere footprint in de lengte richting en dit geval is de band ook nog breder dan de standaard maat. De remweg onder ideale omstandigheden is dan korter hoewel de verschillen vermoedelijk amper merkbaar zullen zijn. Zoals gezegd heb ik het dan over ideale omstandigheden zoals een droog en schoon wegdek. Wanneer dat niet het geval is zoals bij regen, gladheid of vuil speelt de druk per centimeter een belangrijke rol. Dan zal een kleiner contactoppervlag meer grip genereren en kan de remweg dan juist weer wat korter zijn.

De genoemde maat valt wat ons betreft wel buiten een acceptabele marge (niet groter dan 1,5% en niet kleiner zijn dan -2%) in verschil in afrolomtrek. In dit geval is dat ruim 3%. Dat levert in de regel een afwijking op in de kilometerteller en snelheidsmeter. In dit geval is de effectieve snelheid met deze maat groter dan de teller suggereert.