Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM betalen voor bestelauto?

Vraag gesteld door broeke op 22 juni 2015

Ik overweeg als particulier een bestelauto (pick-up) te kopen. 1e in gebruikstelling is oktober 2010. Moet ik voor deze auto nog bpm betalen? Ik heb gezocht op de site van de belastingdienst, daar las ik dat voor bestelauto's ouder dan 5 jaar geen BPM meer verschuldigd is. Klopt dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

BPM
Wanneer het een voertuig betreft die formeel bedrijfsmatig is gebruikt, volgt er een BPM naheffing wanneer de auto binnen 5 jaar na datum eerste ingebruiksstelling wordt verkocht aan een particulier. Overigens is die naheffing niet zozeer voor u maar voor de verkopende partij die dat normaal gesproken meeneemt in de verkoopprijs. Ná vijf jaar is de naheffing niet meer van toepassing.

 


***

 

 

 

Reactie van BBPartners.nl:
De BPM op een voertuig met "grijs kenteken" wordt in de afschrijvingstabel op dezelfde wijze afgeschreven als bij een voertuig op "geel kenteken". De BPM naheffing wordt inderdaad binnen 5 jaar na datum 1e registratie opgelegd aan de verkoper bij verkoop aan een particulier. Echter valt deze na 5 jaar in 1 keer naar € 0,-. Dit betekent dat bij een auto met grijs kenteken die ouder is dan 5 jaar de rest BPM € 0,- bedraagt. Er dient nog wel BPM aangifte gedaan te worden (voor € 0,-) en het is van groot belang dat de bestelauto uit het buitenland ook voldoet aan de grijs kenteken-eisen in Nederland om op deze manier aangifte te kunnen doen. Als deze niet voldoet aan de grijs kenteken-eisen moet de rest BPM van een "geel kenteken" aangegeven worden.

De auto in het voorbeeld is nog geen 5 jaar (eerste registratie oktober 2010) dus dient er nog rest BPM voldaan te worden. Dat is op dit moment ongeveer 27,75% van de originele Bruto BPM. Als de auto in het voorbeeld na oktober 2015 wordt geïmporteerd bedraagt de rest BPM 0,-.

Als u de auto als particulier een "grijs-kenteken" importeert dient u BPM aangifte te doen en dient u als koper de rest BPM te betalen (dit komt uiteraard niet bij de buitenlandse verkoper te liggen).