Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat mag garage rekenen voor onderzoekskosten bij storingslampje ABS?

Vraag gesteld door L Lammers op 21 juni 2018

Ik heb zojuist mijn golf IV uit 2001 weggebracht bij een garage die zich richt op oudere Volkswagens en Seats. Het lampje van de ABS brandt namelijk.
Ze rekenen sowieso 110 euro onderzoekskosten voor t uitlezen van de computer en onderzoek van maximaal 1 uur in totaal. Als ze dan nog niks hebben gevonden gaan ze bellen. De 110 euro is alleen arbeidsloon en dat vind ik wel erg hoog. Wat zijn gangbare prijzen voor dit werk?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een diagnose waarvoor u opdracht heeft gegeven bij een garage. Er wordt een bedrag van 110 euro gevraagd voor een uur werk en gebruik van apparatuur. Dat is niet goedkoop maar wel een gangbaar bedrag.

Ik hoop dat in dat uur de storing wel gelokaliseerd wordt. Als de garage een reparatie uitvoert zal de garage zijn best moeten doen om het gebrek te verhelpen. Reparatie is geen resultaatsverbintenis, maar een inspanningsverbintenis. Een garagist moet zijn uiterste best doen om een juiste diagnose te stellen om vervolgens het gebrek te verhelpen. Hierbij dient de garagist uit te gaan van een logische volgorde van aanpak. Is het probleem echter na de reparatie niet opgelost dan dient u in principe de reparatiekosten/arbeidskosten gewoon te betalen.

Informatie over uw rechten na reparatie en onderhoud vindt u op onze website.***

Reactie van ToyotaKing:

Ik ben geen monteur maar 110 euro om naar een scherm te staren voor een uur is wel wat aan de hoge kant