Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat doen bij een verkorte invoegstrook (door werkzaamheden) en veel verkeer op de rechterbaan?

Vraag gesteld door M@rj@ op 6 september 2018

Sinds ik een aantal jaar geleden bij een toerit naar de snelweg onverwachts geconfronteerd werd met een bord 'verkorte invoegstrook' heb ik rijangst voor dit soort situaties gekregen. Je moet snelheid maken en er reden auto's achter mij aan, maar ik durfde mijn auto er niet tussen te duwen. Dus aan het eind fiks op de rem en daar sta je dan. Opvolgende auto's hebben een nog kortere invoegstrook door mij en een ongeluk is nabij. Dus op een gegeven moment richtingaanwijzer uit en een stoot gas vanuit stilstand en maar hopen dat het goed gaat. Het ging gelukkig goed, maar het was niet bepaald een situatie die ik me nog een keer wens. Hoe voorkom ik dit en hoe los ik dit beter op, als ik toch nog een keer in zo'n situatie terecht kom. Ik rijd hierdoor steeds met angst en beven een snelweg op. Normaal invoegen, als ik ook door kan rijden op een vluchtstrook (die ik nog nooit nodig gehad heb) vind ik overigens geen probleem. De angst voor een onverwachte korte strook blijft echter bestaan.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het invoegen op de snelweg op een verkorte invoegstrook. Ik begrijp dat zo'n situatie spannend kan zijn, zeker als er op de rechterbaan al veel verkeer rijdt.

Wat u zelf kunt doen is het volgende: Zorg voor ruimte, kijk zo vroeg mogelijk waar ruimte is. Probeer het moment van invoegen te timen en geef duidelijk aan wat u van plan bent.

Als er een auto vlak voor u zit aan het begin van de invoegstrook, dan kunt u afstand nemen. Een langzame auto vóór u kan een obstakel zijn om snelheid te maken. Moet u vanuit stilstand de invoegstrook op dan kunt u even wachten tot de baan volledig vrij is. Dan heeft u vóór u in ieder geval alle ruimte, en heeft de auto vóór u die ruimte ook achter zich. Een vrijwel gelijke snelheid tijdens het invoegen is nodig voor een goede doorstroming op de snelweg.

Probeer zelf de regie te houden en daardoor zo weinig mogelijk afhankelijk te zijn van ander verkeer. Er hoeft geen sprake te zijn van de auto er 'tussen duwen' als u uw plek op de weg in zekere zin durft te laten toekennen. Invoegend verkeer heeft geen voorrang op verkeer dat al op de rijbaan rijdt, maar er kan (en moet soms) wel worden geanticipeerd van beide kanten.

Het is vervelend om angst te hebben voor deze verkeerssituatie, maar mogelijk is die verder weg te nemen door juist te gaan oefenen. Misschien brengt een uurtje oefenen met een rij-instructeur naast u al een stuk verder. Een autorijschool zal u daar graag mee helpen.