Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toyota Prius 2017 mag 725 kg trekken, de oude niets. Waarom niet?

Vraag gesteld door Dick 1949 op 10 december 2016

Toyota Prius 2017 heeft namelijk een trekgewicht van 725 kg (ongeremd)!
Waarom de Prius van 2010 niet?
Die heeft de zelfde pk`s
Wij moeten nu ook compleet de autobelasting betalen!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over het toegestane trekgewicht van 725 kg geremd en ongeremd voor de nieuwe Toyota Prius.

De voorgaande generaties Prius mochten inderdaad volgens opgave fabrikant niets trekken. Alleen voor het gebruik van een fiestdrager ging er nog weleens een daarvoor bestemde trekhaak-achtige constructie onder.

De hybride is natuurlijk van oorsprong een zuinigheidswonder. Het trekken van een caravan of aanhanger heeft feitelijk nooit binnen die filosofie gepast. Maar inmiddels zien we steeds meer hybrides op de markt verschijnen die wél een aanhangwagenmassa kennen. En een hybride zal wellicht ook een grotere doelgroep kunnen aanboren wanneer er in het geval van de Prius óók een bescheiden aanhanger of vouwwagen zou mogen trekken.

Het verschil wordt niet gemaakt door motorische prestaties. Er zullen onderhuids ongetwijfeld bepaalde technische wijzigingen zijn doorgevoerd om wel een bescheiden gewicht te mogen trekken. Misschien in de gehele aandrijflijn of het chassis. In ieder geval zijn die details niet bekend maar heeft Toyota duidelijk de inzet gemaakt de nieuwe Prius nog wat meer gebruiksmogelijkheden te bieden. Vermoedelijk óók om de meest verkochte Hybride te blijven, nu er steeds meer kapers op de kust verschijnen die óók een aanhangwagenmassa opgeven.