Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor slaat af tijdens rijden met aanhanger (75-95 km/u)

Vraag gesteld door Bpierre op 18 maart 2017

Ik wil jullie graag een probleem voorleggen.
Mijn Mondeo slaat af tijdens rijden met een aanhanger. Snelheid die ik rijd is dan 75-95 km/u en plotseling valt de motor uit. Toerental ligt dan tussen 1400-1800 en rijden in de versnelling 4, 5 of 6. Ik heb de auto sinds anderhalf jaar en rijd regelmatig met een aanhanger, caravan of marktkraam. Het probleem is telkens en het soort aanhanger maakt dan niet uit. Na een rit een maand geleden van 1100km (thuis- Würzburg, Duitsland - thuis) is hij 10x afgeslagen! Dit gebeurd natuurlijk altijd als er geen vluchtstrook is of een vrachtwagen inhaal en dit geeft dus wel gevaarlijke momenten........ Er worden geen korte ritten mee gereden en het probleem is er met opwarmende en warme motor.
Het onderhoud gebeurd door een garagebedrijf en samen zijn we al een jaar naar de oorzaak aan het zoeken. Na vervangen van een luchtfilter, brandstoffilter, nokassensor en reinigen van de EGR klep is het probleem steeds aanwezig. Tijdens uitlezen wordt de roetfilter aangeven als foutmelding. Nu een brandstofdruksensor bestelt en hopen dat dit iets oplevert.
Mondeo is uit 2006 en heeft nu een 390.000km op de teller waarvan een 45.000 kilometer door mij (laatste anderhalf jaar) Ford Mondeo III, Platinum, Stationwagen 2.0 16V TDCi, Bouwjaar 08.2006, 1998 ccm, 85kw-115 PK diesel

Heeft u een oplossing?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Ford Mondeo slaat af als er een aanhangwagen is aangekoppeld.
Uw Mondeo is niet de enige met deze kwaal. De oorzaken dus de oplossingen zijn divers. Zo lag het in een aantal gevallen aan de verstuiver(s). Een brandstofdruksensor bleek soms ook de boosdoener en de retourklep op de brandstofpomp heeft bij een andere Mondeo-rijder de klacht van het afslaan onder het rijden opgelost. Lucht in de lagedrukleiding kwam ook voor.
In dit geval is het opvallend dat de klacht zich manifesteert als de motor harder moet trekken, dus warmer wordt. Hopelijk is de inmiddels bestelde brandstofdruksensor de oplossing, mocht dat niet zo zijn, dan is wat mij betreft de retourklep het eerst aan de beurt.