Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat vs handgeschakeld Toyota

Vraag gesteld door Kaelka op 18 januari 2018

We zijn op zoek naar een nieuwe auto en overwegen diverse Toyota modellen rond 2009/2010, met max. 120.000 op de teller. We denken met name aan de Avensis Sedan, Avensis Wagon of Verso.
We horen tegenstrijdige berichten over het onderhoudsrisco van de automaat. Reparatie zou erg kostbaar zijn, maar we horen ook dat de traploze automaat van Toyota zelden stuk gaat. Wat is wijsheid.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de risico's zijn van een automatische transmissie t.o.v. van een handgeschakelde versie.

Toyota gebruikt al geruime tijd in verschillende modellen de traploze automaat van het CVT type. Het voordeel van een CVT is dat deze voortdurend zorgt voor de meest gunstige overbrengingsverhouding om het motorvermogen op de wielen te krijgen. Dat maakt de auto vlot en zuinig en is de gehele constructie relatief goedkoop, compact en licht in gewicht. Een nadeel is dat dit type automaat minder geschikt is voor het trekken van een caravan, en bij wat vlotter rijden de motor toch wat vaker in een een hoger toerengebied komt om de gevraagde prestaties te leveren. Wat comfort betreft hebben de conventionele automaten of met dubbele koppeling een wat ''rustiger'' karakter en zou je kunnen zeggen dat de CVT wat minder comfortabel is.

Automaten zijn minder duurzaam dat handgeschakelde versnellingsbakken. Constructief zijn ze complexer met steeds meer elektronische componenten. We zien ook steeds meer specialisten die dagwerk hebben aan storingen, reparaties en revisies waar dealers zich vaak niet aan wagen. Het is echter zeker niet zo dat de automaat per definitie onbetrouwbaar is maar is gemiddeld minder duurzaam en storingsgevoeliger dan een handbak.

Van bepaalde automaten horen we wat regelmatiger over storingen en problemen dan van anderen. De automaat van Toyota heeft wat mij betreft een uitstekende status op dat gebied. Ik denk dat u niet argwanend hoeft te zijn over de duurzaamheid en onderhoudsgevoeligheid. U moet uw aandacht vooral moet richten op de praktische eigenschappen van deze automaat. Het karakter is afwijkend van de traditionele automaat en kan door sommigen als minder prettig worden ervaren. Maar wanneer een automaat voor u een belangrijke overweging is, kunt u deze automaat van Toyota voor duurzame en betrouwbare kilometers gerust nemen.