Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verschil wielmaat bij automaat

Vraag gesteld door mulder1950 op 14 november 2017

Op de zojuist gekocht Toyota Verso zitten 17 inch banden.
Op de ingeruilde handgeschakelde Toyota Corolla Verso zaten 16 inch banden. Ik heb nog 16 inch winterbanden in mijn garage.
Kan ik deze zonder problemen op de Verso zetten of moet ik ook naar 17 inch winterbanden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Aanvulling op de vraag: de Toyota Verso is nu een automaat.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

U vraagt informatie over de velgen van twee modellen van Toyota.

Van zowel de Verso als de Corolla Verso waren verschillende modelgeneraties, met verschillende velgmaten. Zonder te weten over welke modellen het precies gaat, tast ik in het duister en kan ik uw vraag niet beantwoorden.

Zou u zo vriendelijk willen zijn om in dit bestaande topic aan te geven om welke modellen het gaat? Dat kan ook door middel van kentekens.***

Reactie van mulder1950:

de oude met 16 inch velgen was 52-ZJ-NR
de nieuwe met 17 inch velgen is 52-PSG-4

volgens de garage is de plek van de wielmoeren identiek***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Dank u voor de gegevens.

De velgen van de Toyota Corolla Verso uit 2008 kunnen door overeenkomende steek en naafdiameter wel gemonteerd worden op een Toyota Verso uit 2011, maar toch moet ik dat afraden.

De reden daarvan is de verschillen in ET-waarde. Dat is de bolling van de velg, de afstand tussen het denkbeeldige middelpunt (in langsrichting gezien) en de plek waarop ze op de naaf worden gemonteerd. Bij een andere ET-waarde komen velgen verder naar binnen of naar buiten te staan. Daarmee wordt de zorgvuldig uitgedokterde geometrie van besturing en wielophanging verstoord. De auto kan daardoor erg gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden.

Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde. Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen.