Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oudere auto: Toyota Avensis Verso of Mitsubishi Grandis?

Vraag gesteld door HarmB53 op 16 februari 2017

Wij kijken naar een tweedehands auto, bij voorkeur een 7-zitter. Volgens de wegenwacht zijn de Toyota Avensis Verso en de Mitsubishi Grandis als occasions zo goed als probleemloos.
Maar hoe is dat als ze ouder dan 10 jaar zijn meer dan 200.000 kilometer hebben gereden?
Kunnen de wegenwachtmedewerkers hier iets over zeggen?
We zijn erg benieuwd.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de betrouwbaarheid van de Toyota Avensis Verso en Mitsubishi Grandis, óók bij hogere kilometerstanden.

Beide auto's hebben inderdaad een zeer betrouwbare status en zijn gerust een ''zekere koop'' te noemen wanneer het om een 7-persoons MPV moet gaan. Ons uitgangspunt is dat een benzineauto nagenoeg probleemloos 200.000 km moet kunnen halen en de genoemde auto's hebben deze reputatie absoluut. Voorbij twee ton is het echter zélfs bij deze twee auto's wel 'n beetje voorbarig ook nog een probleemloos tweede leven te voorspellen. Iedere auto is uiteraard aan slijtage onderhevig en bij hogere kilometerstanden kan er best weleens sprake zijn van een noodzakelijke maar voor de kilometerstand normale ingreep. Een versleten koppeling is niet uitzonderlijk maar loopt wel meteen flink in de papieren. En dat geldt in mindere maten ook voor een versleten wiellager, aandrijfas of rondom een setje nieuwe remmen.

Met de twee genoemde auto's zit u zeker op het goede spoor, óók wanneer u wat budget betreft boven de 200.000 km uitkomt. Het is wel van belang dat u weet wat u koopt en niet het achterstallige onderhoud van de vorige eigenaar er gratis bij krijgt. Misschien is een aankoopkeuring dan een extra zekerheid of bewust voor een exemplaar kiezen met 6 maanden Bovag garantie. De keuze is dus absoluut goed maar is het de kunst het beste exemplaar uit de markt te plukken.

Zie ook onze occasiontest van de Avensis Verso en de Grandis.***

Reactie van HarmB53:

Beste mijnheer Van der Drift,
Hartelijk dank voor uw antwoord. Hier kunnen we verder mee. Uiteraard weten we dat we meer risico lopen dan met een nieuwere auto. Bij navragen vertelden drie ervaren automonteurs (50+) dat Toyota, en zeker dit model waarschijnlijk duurzamer is. Bij het zoeken naar wat bijvoorbeeld het vervangen van een koppeling kost blijkt dat bij een Mitsubishi Grandis ruim twee keer zo duur te zijn. Waarschijnlijk ook weer omdat de onderdelen zo duur zijn omdat er niets kapot gaat. Maar omdat de belasting en verzekering duurder zijn bij de Mitsubishi zullen we waarschijnlijk vooral zoeken naar een Toyota.
Met vriendelijke groet.
HarmB53