Naar artikel

NAP - Kilometerstand

Vraag gesteld door C-Jay op 16 september 2016

Hi,

Misschien een iets te algemene vraag, maar ik wil binnen nu en een half jaar weer eens een andere, 2e hands auto kopen.
Aangezien mijn huidige auto uit een erfenis kwam (honda concerto uit 1991, welke ik rijd sinds 2008 en rijdt als een zonnetje) ben ik niet heel recent nog op de 2e hands markt geweest.
Ik kijk op marktplaats, de lokale handelaren, etc. Je kent ’t wel.

Nu weet ik dat je altijd pech kan hebben met een auto, maar mijn vraag is deze: als een auto een NAP pas heeft, is dit dan altijd een garantie dat de km stand klopt, of kan het dan ook nog steeds een import wagen zijn, waarbij een deel geschiedenis niet bekend is? En zo ja, hoe weet je dan of een auto echte kilometers heeft en / of een auto uit Nederland is? De autoweek kenteken check heeft bijv. een kopje “paralelle import ja / nee” .. als hier nee, staat, is het dan altijd een NL wagen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U oriënteert zich op een gebruikte auto en heeft vragen over het checken van de kilometerstand.
Als een aangeboden occasion is voorzien van een Tellerrapport (voorheen Nationale Auto Pas) dan weet u dat de kilometerstand logisch is, dus na elke registratie oploopt. Alle door de RDW erkende bedrijven zijn wettelijk verplicht de kilometerstand te registreren. Hierdoor ontstaat er een betrouwbaar beeld van de kilometerhistorie.
De registratie in het systeem betreft auto's met Nederlands kenteken. Van importauto's begint de registratie dus pas op het moment dat de auto een Nederlands kenteken heeft. Daarvóór zijn de kilometerstanden onbekend.

Op www.rdw.nl kunt u het kenteken van een auto invullen en meteen zien of de kilometerstand logisch is of niet. Ook kunt u zien of de auto later geïmporteerd is, of nieuw in Nederland is geleverd. De 'datum eerste toelating' is de dag dat de auto voor het eerst een kenteken heeft gekregen, waar ook ter wereld. 'Datum eerste toelating in Nederland' is de datum dat de auto voor het eerst een Nederlands kenteken heeft gekregen. Bij een origineel Nederlandse auto zijn deze data gelijk, bij een importauto verschillen deze.