Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

is het wettelijk toegestaan om van bandenmaat 215/50-18 over te stappen naar 215/55-18

Vraag gesteld door Huki op 12 februari 2018

Wil graag all season banden monteren en die zijn niet verkrijgbaar in 215x50x18 maar wel in 215x55x18. Volgens de Mazda garage is dit geen probleem, maar is dit wettelijk toegestaan.mvg H. Coumans

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een alternatieve bandenmaat is toegestaan.

De alternatieve bandenmaat is wat afrolomtrek betreft ruim 3 procent groter dan van de zomerbanden. Wat ons betreft geen verstandige keuze. Qua afwijkende bandenafrolomtrek is +1,5%tot -2% een acceptabele marge en is deze afwijking wat ons betreft te groot.

Ik weet niet welk type Mazda het betreft maar vermoedelijk staat deze bandenmaat niet in de bandenspecificaties van de fabrikant. De snelheidsmeter is afhankelijk van de afrolomtrek en zal daardoor ook wat afwijken maar het is wettelijk niet verboden een andere maat te monteren.***

Reactie van Huki:

Het gaat om een nieuw Mazda cx3***

Reactie van Jos van der Drift:

De door de dealer voorgestelde maat kom ik niet tegen in de bandenspecificaties van Mazda. Een alternatieve maat gaat richting 17'' (215/55/17) maar binnen 18'' worden er geen alternatieven aangegeven.

Ik begrijp best dat de dealer u graag een alternatieve bandenmaat wil aanreiken waar een goede all-season in verkrijgbaar is. Maar ik denk dat de autofabrikant ook van de dealer verlangd, binnen de fabrieksspecificaties te blijven. Dat is de voorgestelde maat niet maar kan ik me voorstellen dat kleinere velgen voor u óók geen wenselijk oplossing is. Het is dus best een lastige overweging maar wettelijk is deze afwijkende maat niet verboden.