Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het normaal dat een Peugeot 308 XS 1.6 VTi 16 V over 4 l olie verbruikt over 8000 km?

Vraag gesteld door geerd op 10 september 2015

Heb een tweedehands 308 (van 2010) een half jaar gelden gekocht en tot nu toe twee keer olie moeten bijvullen na waarschuwing van boordcomputer. Bij de garage vindt men dit normaal, naar mijn mening was dat zo 50 jaar geleden maar met een moderne auto niet. Mijn vorige peugeots hadden dat niet.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Olieverbruik
Bij een gebruikte auto wordt als maximaal toelaatbaar olieverbruik 1 liter op 1000 km gehanteerd. Natuurlijk is dat veel, maar dat wordt beschouwd als een acceptabele norm. Wanneer na herhaaldelijke metingen er bij u bijvoorbeeld 1 liter op 2000 km wordt vastgesteld, zou er feitelijk geen sprake zijn van een gebrek en is reparatie technisch gezien ook niet noodzakelijk.

Geschillencommissie
Wanneer u een andere mening is toegedaan, zou u uw gelijk moeten halen via de Geschillencommissie. De verwachting is echter dat de eerder genoemde norm óók het uitgangspunt is van de Geschillencommissie en dat de uitslag voor u niet positief zal uitpakken.

 


***

 

 

 

Reactie van geerd:
Bedankt voor het snelle antwoord.
Wel verbaasd mij dat maximaal 1L olieverbruik per 1000 km acceptabel is. Heb dat de afgelopen 25 jaar bij de 6 auto's die ik daarin gehad heb geen merkbaar olie verbruik gehad.