Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik van een jumpstarter en starten met aangesloten stroomkabel 220 Volt

Vraag gesteld door Patrick 5 op 13 december 2016

Beste,
Ik heb een Hymer camper met een Fiat 2.5 ltr. motor. Tevens heb ik voor noodgevallen een jumpstarter van Carpoint (stroomoutput 400A en starthulp piek 900A). Achteraf verneem ik van de verkoper dat deze ongeschikt is als starthulp voor deze motor. Carpoint zelf geeft aan dat deze geschikt is voor een motor tot 2.5 ltr. Dan heb ik nog een volgende vraag. Hoe deze te gebruiken is mij bekend.
Wat ik niet weet is wat ik allemaal dien uit te schakelen in de camper voordat ik deze jumpstarter ga gebruiken.
12 volt op schakelpaneel uitschakelen ja of nee.
Electroblok uitschakelen ja of nee.
Dan de volgende vraag. Mijn camper staat in de winter voor langere tijd stil. Toch hoor ik dat het verstandig is om deze om de 14 dagen te starten en enige tijd te laten lopen. Klopt dit. Overigens wordt mijn accu op peil gehouden door het zonnepaneel.
Als ik de motor in de wintermaanden start kan ik dan de stroomkabel (220volt)
aangesloten laten.
Bij voorbaat dank voor jullie reactie.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft 2 vragen, een over een jumpstart en een over de winterstalling.

De jumpstarter die u beschrijft is wel erg licht voor een 2.5 ltr diesel motor. Carpoint zal dit type verkopen tot maximaal een 2.5 ltr benzine motor.

De motoraccu en de huishoud accu zijn gescheiden als de motor niet loopt dus bij een jumpstart hoeft u daar niets aan te doen.

Als uw accu wordt bijgehouden in de winterstalling door een zonnepaneel of een 220 V netwerkaansluiting hoeft u aan de motor in de winterstalling verder niets te doen. Het is niet verstandig de motor te starten als de camper in de winterstalling staat.De motor zal hierdoor alleen vervuilen omdat hij niet belast wordt en niet op temperatuur komt en de accu wordt al op spanning gehouden.

Denkt u er wel aan dat het koelsysteem voldoende beveiligd is tegen vorst en dat u uw schoon en vuil watertank aftapt. Vergeet hierbij de boiler niet. Ook de banden 0.5 bar hoger oppompen is wel aan te raden.