Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem vervangen

Vraag gesteld door haycow op 9 augustus 2017

Beste heer/mevrouw,

ik wil een 2e hands auto kopen maar zit met een punt en dat is: de garagehouder zegt dat de riem van Opel 04-HNK-1 Antara (2009 | 93.298 km) nog lang niet vervangen hoeft te worden maar klopt dat wel?
Met vriendelijke groet,
H.Wevers

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U kunt een gebruikte Opel Antara kopen en heeft een vraag over de vervangingsinterval van de distributieriem.

De distributieriem van deze Antara uit januari 2009 met 2.4 liter 103 kW Ecotec motor moet volgens de opgave van de fabrikant elke 120.000 of 8 jaar vervangen worden, naar gelang welke het eerst wordt bereikt.

In dit geval is 8 jaar al bereikt, dat was namelijk januari 2017. Dan moest volgens het schema de distributieriem worden vervangen. Als dat ook daadwerkelijk is gebeurd, heeft de garage gelijk, want dan is de auto pas over 8 jaar (of 120.000 km na de km stand van januari 2017) weer aan de beurt.

Zit de eerste riem er nog op, dan zou u door dit bedrijf een auto worden geleverd met achterstallig onderhoud. Ik verwacht niet dat het Onafhankelijk BOVAG-bedrijf zich daarmee in de vingers wil snijden, maar vraagt u voor de zekerheid wel even na of de riem al eens is vervangen, en of de verkoper ook kan aantonen. Bij die duidelijkheid is uiteindelijk elke partij gebaat.