Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur schokbreker bij normaal gebruik.

Vraag gesteld door heijmansi op 23 september 2016

Wij hebben in mei 2014 een nieuwe Peugeot 208 gekocht. We hebben er pas 27000km mee gereden en nu al is de rechter schokbreker kapot en moet vervangen worden. Volgens de dealer valt dit niet meer onder de garantie. Ze willen wel uit coulance wat van de reparatieprijs af doen? Maar ik mag toch wel verwachten dat een schokbreker langer mee gaat? Komen ze hier zo makkelijk mee weg? Is hier wettelijk iets over vastgelegd? Graag uw reactie, Met vriendelijke groet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de redelijk te verwachten levensduur van een schokdemper.

In ieder geval is dat niet een kleine 2 1/2 jaar en 27.000 km. Het viervoudige in leeftijd en kilometrage lijkt mij een stuk realistischer. Mits er natuurlijk sprake is van normaal gebruik. Maar met onlangs de verkiezing dat de Nederlandse wegen de beste van de wereld zijn zal dat geen negatieve invloed gehad hebben op het slijtagebeeld.

In principe zou u kunnen aansturen op een volledige vergoeding. Het product voldoet immers niet aan de verwachting. U zou in zo'n geval de kwestie kunnen voorleggen aan de Geschillencommissie in afwachting van een uitspraak. Hopelijk kunt u de dealer met mijn motivatie tóch voldoende overtuigen om tenminste op een redelijk coulance regeling uit te komen. Wanneer uiteindelijk uw bijdrage 25 procent is van de totale kosten, zou dat een redelijke afspiegeling zijn van de kosten t.o.v. de te verwachten levensduur. Ik wil overigens wel benadrukken dat bij voorkeur de linker demper óók mee vervangen zou moeten worden.

Wanneer u met uw dealer niet tot een redelijk compromis weet te komen zou kunnen overwegen dit voor te leggen aan de Geschillencommissie. Zie ook ons stappenplan Klachten na aankoop.