Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hybride caravantrekker

Vraag gesteld door Jafh64 op 19 februari 2018

Ik ben mij aan het oriënteren op een nieuwe of jonge auto die onze caravan van 1500 kg mag trekken, maar ook buiten de vakantie een verantwoorde koop is. Nu dachten wij aan een hybride.

Ik snap alleen niet dat de ene auto ( bijvoorbeeld een Volvo V60 ) wel een redelijke caravan mag trekken en een andere ( bijvoorbeeld een Ford Mondeo 2.0 ) weer niet. Beiden zijn volgens mij forse sterke auto’s. Waar zit dat verschil dan in en is die Mondeo bijvoorbeeld met een aanpassing en RDW keuring alsnog geschikt te maken als caravantrekker .

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het verschil in maximum aanhangwagenmassa (ook wel 'trekgewicht' genoemd) tussen vergelijkbare auto's onderling.

De reden dat de aanhangwagenmassa van de Ford Mondeo vrij laag is voor zo'n auto is ons onbekend. Kennelijk heeft de fabrikant technische redenen om het gewicht van een aan te koppelen caravan of aanhanger te beperken. Dat kan te maken hebben met aanpassingen die invloed hebben op de verbruiksscore, capaciteit van het koelsysteem, of componenten in de aandrijflijn die niet geschikt zijn voor de hogere koppels. Per model kennen wij de exacte redenen niet.

De maximum aanhangwagenmassa ligt vast in de typegoedkeuring van de auto en kan op eigen verzoek individueel niet worden aangepast.