Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vw Tiguan als caravantrekker

Vraag gesteld door VWTiguan op 24 augustus 2017

Een VW Tiguan 1.4TSI act 110kw/150 pk, een gedownsizde motor met turbo of een auto met een conventionele 2 liter motor zonder turbo. Welke motortype zou u adviseren en dan gaat het met name om het trekken van een caravan.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt welke motor geschikt is om een caravan te trekken.

De (al dan niet) gedownsizede motor met turbo heeft meestal meer trekkracht (koppel in Newtonmeters) dan een atmosferische motor. Bovendien is de trekkracht over een breder toerenbereik beschikbaar, dus ook bij wat lagere toerentallen. Dat maakt de motor soepel, er hoeft minder snel te worden teruggeschakeld. Dat zijn fijne eigenschappen voor een caravantrekker. Motoren met turbo doen het beter bij wegrijden vanuit stilstand op een helling.

Een motor zonder turbo met vergelijkbaar vermogen en koppel heeft een grotere cilinderinhoud nodig. Ook die motoren voldoen goed als caravantrekker, maar in zwaardere omstandigheden zal er eerder moeten worden teruggeschakeld. Dat is eerder een comfortkwestie dan een echte tekortkoming. De prestaties vanuit stilstand zijn wat minder, maar kunnen nog ruimschoots voldoende zijn, afhankelijk van het gewicht van de combinatie.

Een voorkeur is lastig aan te geven, beide motoren hebben hun eigen karakter en liefhebbers. Het is vooral een kwestie van persoonlijke smaak.