Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen met Kumho zomerbanden, 6 jaar oud, 19000 km: dit weekend 2 klapbanden en een band met een bubbel

Vraag gesteld door Rendolp op 29 augustus 2016

Ik heb een Hyundai 1 10 van juni 2010. Laatste apk juni 2016.
Totaal 38000 km gereden met zomer- en winterbanden.
De Kumho banden zijn dus 6 jaar oud en er is 19000 KM mee gereden
Donderdagmiddag een achterband met een bubbel ( karkas losgelaten ) moeten vervangen en zaterdagmiddag 2 klapbanden na elkaar op de snelweg in Duitsland. En in het weekend is alles dicht.................
Dit is wel erg "toevallig". Bandenspanning was goed en bij apk-keuring waren de banden in prima conditie. Naar mijn mening heeft dit te maken met de kwaliteit van de Kumho band. Volgens test ANWB 2012 is deze bank na 6 jaar sterk verouderd? Volgens Belgisch testcentrum komen bij Kumho in verhouding veel klapbanden voor?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt heel recent 3 kapotte Kumho banden gehad te hebben onder uw Hyundai I10.

Dat een band niet alleen slijt maar ook onderhevig is aan een verouderingsproces mag duidelijk zijn. De omstandigheden zijn bepalend voor dit proces en is er wat ons betreft geen reden om op basis van de leeftijd van een band deze af te schrijven. Daarbij komt ook dat bij de verplichte APK een band nader wordt bekeken. Niet alleen op basis van de minimale profieleisen maar óók beschadigingen zoals uitstulpingen en droogtescheuren. Uiteraard om de zwakke broeders op tijd te kunnen signaleren.

Dat dit bij drie banden desondanks heeft kunnen gebeuren is zeer opmerkelijk. In ieder geval hebben wij niet de ervaring dat dit in verhouding veel voorkomt bij juist Kumho banden. Deze incidenten zijn wat mij betreft opmerkelijk genoeg de Nederlandse importeur hierover te benaderen. Hopelijk beschikt u nog wel over de drie beschadigde banden voor nader onderzoek. En mochten andere lezers een soortgelijke ervaring hebben dan horen we dat graag.

Overigens zijn we in het verleden klapbanden wel vaker tegengekomen als caravanband. Maar daar is in verhouding toch meer sprake van een combinatie van te lage bandenspanning, te zware belading en veroudering. Ook andere bandenmerken laten het dan weleens afweten.