Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

km verbruik auto

Vraag gesteld door pamklerkx op 11 maart 2016

Auto is een Citroen c3 Picasso. Met een motor " Puretech 100 S&S.
Volgens de fabrikant ongeveer 1 op 17. In de praktijk 1 op 14. Gereden kilometers 7993. Hoe is dit te verklaren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U komt op een ander verbruik dan door de fabrikant wordt opgegeven.

Het verbruik zoals dat in autofolders staat, wordt vastgesteld volgens de zogeheten de ECE 99/100 norm. Dat is een meetmethode die helaas ver van de praktijk staat. Uit onderzoek blijkt dat in de zuinigste categorie een verschil van 40 procent (!) geen uitzondering is.

De ECE-getallen zijn prima te gebruiken om auto's onderling te vergelijken maar niet betrouwbaar voor de huishoudportemonnee. Alle reden voor de ANWB om in alle Top 10's Zuinige Auto's vooral een praktijkindicatie te vermelden. Met name omdat juist die kleine en zuinige auto's niet voor de meest zuinige omstandigheden worden ingezet. Ze worden vaak gebruikt voor korte stadsritjes en die kosten relatief veel brandstof.

Het verschil tussen het opgegeven en het door u daadwerkelijk gerealiseerde verbruik is dus alleszins heel acceptabel. Inmiddels is er wel een nieuwe testmethodiek ontwikkeld die duidelijk meer aansluit op het praktijkgebruik. In september 2017 zal er een nieuwe, realistischer test van kracht gaan, met de afkorting RDE (Real Driving Emissions).