Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies over aanschaf autostoeltje Britax Romer of Cybex

Vraag gesteld door Marloes K op 20 november 2018

Beste ANWB,

Ook ik stel aan het veilig vervoeren van mijn dochter hoge eisen. Ik heb mij georiënteerd via jullie site, die van de consumentenbond, de Prenatal en Babypark. Wij rijden nog een Peugeot 206 uit 2001 en dus zonder Isofixbevestigingsmogelijkheid in de auto. Mijn ouders wonen in Utrecht en wij zijn woonachtig in Almelo. We reizen minstens 1x per maand op en neer. Mijn ouders hebben wel Isofix en vervoeren onze dochter ook, indien zij daar bv logeert. Mijn dochter is bijna 17 maanden oud en klein en tenger van stuk (ze zit nog zoals je dat noemt in de Maxi-Cosi/babystoeltje). Ivm onze gebondenheid aan gordelbevestiging werd ons de Britax Romer aangeraden. Ook kleine tengere kindjes schijnen hier muurvast in te zitten. Een net cijfer 7 die de Consumentenbond aan de stoeltjes geeft zou ik het liefst hoger zien. Jammer is dat de testen van de King, King II en de ATS relatief oud zijn, maar goed, enkel gordelbevestiging komt ook steeds minder voor natuurlijk.Ik vraag me dan af of ze nu qua cijfer hoger zouden scoren? Het liefst zou ik kiezen voor de ATS, maar volgens de consumentenbond zitten daar meer schadelijke stoffen in dan zij en dus ook wij zouden willen zien, maar bij jullie vind ik dat niet terug. Ik vernam in de winkel dat Britax Romer dit in de loop van afgelopen jaren ook verbeterd/verminderd zou hebben, maar dat kan ik nergens vinden. Wat weet u daarvan en kunt u mij bevestigen wat ze zeggen over het goede vastzitten in deze stoel?

Naast de Britax Romer werd ons bij Babypark ook de Cybex Pallas en Juno aangeraden. Dat de bekleding hiervan minder gemakkelijk van het stoeltje te halen is om te wassen vind ik nadelig, maar dat zij zo. Wij moeten nog testen of onze dochter het zitje prettig zou vinden met de vangtafel, maar ik denk daarbij ook: vandaag in de winkel vind ze het misschien oke, maar 2 of 3 ritten of ouder worden verder en ze vindt het mogelijk niks meer. Het blijft een risico. Daarnaast lees ik in reviews ook dat er kinderen zijn die de gordel weten los te halen. Vind ik ook wel een risico, stel dat onze dochter dat foefje ook uitvindt. Dat het stoeltje is te gebruiken met gordel en Isofix vind ik een voordeel (of het in mijn ouders auto kan moeten we nog checken en het is natuurlijk afwachten of het past in een tzt andere door ons aan te schaffen auto waar wsl wel Isofix in zal zitten gelet op het nieuwere bouwjaar waarvoor we zullen gaan kiezen). Ergens ben ik wel tegengekomen dat ik geloof bij de Juno de combi gordel en Isofix niet meer mag en dat die alleen nog maar met Isofix gebruikt mag worden. Wat weet u daarvan? Dat het stoeltje als zeer veilig uit de test(en) komt en heel lang te gebruiken is, is natuurlijk heel erg in zijn voordeel.

Bij een review over de Britax kwam ik tegen dat mensen hem niet adviseren voor langere afstanden ivm het zicht naar buiten, maar dat zie ik bij zo ontzettend veel stoeltjes naar voren komen. Ik zou het alleen wel sneu vinden als onze dochter 5 kwartier lang naar opa en oma niets ziet buiten. Weet u of de Britax in het zicht nog heel anders is dan de Cybex stoel? Tegen de rijrichting in vervoeren is natuurlijk het meest veilig dat realiseer ik mij goed, maar gelet op de ontwikkeling van een kind, wat hij of zij ziet en beleeft en daarop reageert zie ik het niet zitten dat ik mijn dochter niet kan zien en zij mij ook niet. Daarnaast ziet zij vooruit natuurlijk wel meer dan achteruitrijdend.

M'n gevoel neigt naar de Britax, maar ik baal dat daar geen recente gegevens van zijn en dat ze mogelijk slecht naar buiten zou kunnen kijken, maar dat geldt mogelijk voor de Cybex ook?. De veiligheid en gemak van de Cybex voor gebruik met zowel gordel als Isofix vind ik een voordeel, maar misschien valt in die combi de Juno dus sowieso al af. Ik twijfel teveel en hoop dat u mij doorslaggevend advies kunt geven. Uw persoonlijke gevoel of advies bij mijn verhaal hoor ik heel graag. Ik zal u er achteraf indien iets tegenvalt niet op aanspreken ;-).

Met hele vriendelijke groet en alvast heel veel dank voor uw reactie,

Marloes Koudijs

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U wilt advies over de aanschaf van een autostoel voor uw dochter en heeft hierbij allerlei vragen.

Ik zal proberen de vragen die u heeft te beantwoorden.

De autostoeltjes test van de ANWB is in 2015 aangepast aan de stand der techniek en daarmee aangescherpt. De test is daarna niet veranderd. De tests van de verschillende Britax Römer Kings uit 2015 en 2016 zijn daarom nog actueel. Alle geteste Kings scoren met 4 sterren goed.

Dat de ATS versie een hoge concentratie schadelijke stoffen heeft is niet juist. Onze test wordt namelijk in een Europees samenwerkingsverband uitgevoerd. Hierin zijn zowel de ANWB als de consumentenbond testpartner. Kortgezegd het betreft dezelfde test. In de publicatie van de Consumentenbond zit volgens ons dan ook een fout. Ik heb hen hiervan op de hoogte gebracht. Hiermee vervalt het bezwaar te kiezen voor de King ATS.

Wat betreft de Cybex zitjes. In het assortiment op de site van Cybex staan momenteel de Juno M-Fix en de Juno 2-Fix. Volgens de handleidingen kan de Juno M-Fix zowel met isofix als de autogordel bevestigd worden en de Juno 2-Fix alleen met isofix en zou daarmee afvallen. Dat de stoeltjes lang gebruikt kunnen worden kan een voordeel zijn. Mocht er echter binnen afzienbare tijd een tweede kind komen dan kan de Cybex niet doorgeschoven kunnen worden naar de tweede omdat uw dochter er nog niet uitgegroeid is. Bij een zitje met een kortere gebruiksduur zou dat mogelijk wel kunnen.

Ten aanzien van de vangtafel en het zicht rondom kan ik niet meer adviseren dan het uit te proberen met uw dochter. Aangaande het eventueel losmaken van de gordeltjes zult u als ouder moeten optreden net als bij andere dingen die niet mogen. Verder kunt u op de site van Cybex bij het betreffende Isofix zitje zien in welke auto’s deze gebruikt mogen worden met de Isofixbevestiging.

De keuze is verder aan u. Succes!