Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wat is de verstandigste keus? renault clio 90tce of de kia rio 1,2. beide uit 2012.

Vraag gesteld door kwakkie op 29 december 2015

ik ben op zoek naar een zuinigere auto en ben op de clio 90tce en de rio 1,2 uitgekomen. nu twijfel ik een klein beetje aan de betrouwbaarheid van de clio en dan met name om de turbomotor. ik rijd ongeveer 12000km p/j. daar zitten best veel korte stukjes bij. is dat wel goed voor de turbo?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welke van de twee genoemde auto's op basis van uw gebruik de beste keuze is.

Eigenlijk een hele reële vraag die u stelt. De 90 TCE met turbo van de Clio heeft ongetwijfeld het meest soepele motorkarakter zoals het hogere koppel (trekkracht) en het forsere motorvermogen al laat zien. De turbo is daarvoor verantwoordelijk met uiteindelijk als praktijkresultaat dat deze motor al bij een laag toerental veel trekkracht beschikbaar heeft. Bij korte ritjes bestaat echter het gevaar dat juist onder die omstandigheden inwendig vervuiling van de motor wat meer op de loer ligt. Dat zou uiteindelijk gevolgen kunnen hebben voor het motorische gedeelte en de turbo.

Uw jaarkilometrage is op zich dus niet het probleem maar voor de korte ritjes ben ik wat huiveriger. De Rio is daarom een verstandiger keuze die wat prestaties betreft het moet zoeken in een hoger toerengebied. Uiteindelijk past dat beter bij uw gebruik met minder kans op inwendige vervuiling. Het ontbreken van de turbo maakt de Rio daardoor ook wat minder kwetsbaar.