Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de levensduur/verwachting van een katalysator van een peugeot 208.

Vraag gesteld door Cjelt op 22 februari 2018

Wat mag ik voor levensduur verwachten van een katalysator van een nieuw aangeschafte peugeot bij peugeot dealer in november 2012? Er wordt altijd Shell getankt, auto is altijd in onderhoud bij zelfde dealer.
Storingsmelding komt nu weer in beeld nadat deze uitgelezen en gereset is en er weken gereden zijn zonder melding. Nu weer bij zelfde weersomstandigheden (vorst en mistig weer). Er is geen vermogensverlies van auto. Computer gaf laatst tijdens rijden ook spontaan melding dat navigatiesysteem niet beschikbaar was. Kan een en ander met elkaar te maken hebben en dat er sprake is van storing/vocht computersysteem?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

In november 2012 heeft u bij de Peugeot dealer een Peugeot 208 aangeschaft. De katalysator is nu kapot. U vraagt naar de verwachte levensduur van het onderdeel.

Het defect raken van een katalysator is meestal het gevolg van een oorzaak die elders gezocht moet worden:
  • Niet juist afgestelde motor
  • Onverbrande brandstofresten in het uitlaatsysteem, mogelijk door veel korte ritjes.
  • Olie en of koelvloeistof in het uitlaatsysteem
  • Niet juist functionerende lambdasonde
  • Verkeerde brandstof of brandstof toevoeging gebruikt
  • Versleten of beschadigde bougies of bougiekabels
  • Fysieke beschadigingen door verkeerde bevestiging, rijschade of roest.

Levensduur katalysator
Normaal gesproken gaat een katalysator (bij regulier onderhoud/normaal gebruik) circa een autoleven lang mee.

Wettelijke garantie
Hoewel de fabrieksgarantie is verstreken, kunt u zich als consument wel beroepen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW). Op grond van de koopovereenkomst mocht u redelijkerwijs (bouwjaar, kilometrage, informatie dealer, etc) een langere levensduur van de katalysator verwachten.

Voor een beroep op conformiteit is het essentieel dat u de garagist/ dealer (verkopende partij) de mogelijkheid biedt tot herstel.

Kosten reparatie
De volledige kosten voor herstel komen volgens de wet (art 7:21 lid 2 BW) voor rekening van de verkoper (Ford dealer), tenzij blijkt dat het defect is veroorzaakt is door schade van buitenaf.

Geschil met dealer
Komt u er met de dealer niet uit. Schakel dan uw rechtsbijstand (Wegenwacht Compleet of rechtsbijstandverzekering) in, of leg zelf het geschil ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.