Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitlaatgascontrolesysteem lampje blijft branden na Longlifebeurt 21062017

Vraag gesteld door LoutjeenDolfje op 31 augustus 2017

Bij het wegrijden na de Skoda Longlifebeurt op 21 juni 2017 de Waal Tiel ging dat lampje voor het eerst branden. Direct teruggegaan. Lampje is bij garage uit gezet. Daarna weer steeds aan. Op 16/8 is de storing uitgelezen lampje weer uitgezet zou geen kwaad kunnen uitleg over 2 pijpen dat de verkeerdeuitgang gekozen wordt. Volgende longlife beurt 2019. Maak me er toch zorgen over dat dat 2 jaar blijft branden. Voor de longlifebeurt niet gebrand. Domme pech en is het verstandig om hiermee te blijven rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een brandend storingslampje direct na de onderhoudsbeurt.

Het lijkt me niet de oplossing zo door te laten rijden en het probleem vooruit te schuiven richting volgende beurt. Brandende lampjes dienen weer uit te gaan.

Storingsmelding
Ik weet niet wat de aanvullende werkzaamheden zijn geweest bij de laatste beurt. Misschien betreft het een diesel die meteen de software update heeft ondergaan. Een meteen daarop volgende storingsmelding horen we vaker met de EGR klep als boosdoener. Misschien dat iets soortgelijks ook bij u speelt.

Details
Ik begrijp dat het herstel 500-600 euro gaat kosten. Misschien kunt u iets meer in detail melden wat het gebrek is. Stel dat het een EGR probleem betreft in combinatie met de software update, dan bestaat daar een regeling voor.

Bij nieuwe ontwikkelingen hoor ik dat graag om u wellicht weer verder van dienst te kunnen zijn.

 


***

 

 

 

Reactie van LoutjeenDolfje:
Het is geen diesel. Het is een benzineauto de Yeti 4x4 Verkoopmodel 5L73MY De longlife beurt is uitgevoerd door Skoda dealer de Waal met een puntenlijst daarop staan overal OK kruisjes bij is uitgevoerd en bij verholpen staat niets. Ook niet bij de accu die vervangen is.. bij de checklist behorend bij Longtimebeurt staat onderdeel motorruimte Waterkast op verontreiniging controleren: OK uitgevoerd Apart nog op een briefje wij hebben voor u onderstaande werkzaamheden uitgevoerd Longlife beurt APK gekeurd accu vernieuwd airco onderhouden ruitenwissers vernieuwd uitlaatgerepareerd remvloeistifservice uitgevoerd. Daarmee is de totale rekening....

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van LoutjeenDolfje:
Wat het gebrek in detail is weet ik niet ... het is een Yeti 4x4 met 160 pk op de rekening van het " uitlezen" door de garage wordt dat ook niet vermeld. Mij is verteld dat het iets met verbranding motor uitgang te makrn zou hebben .. er zouden 2 uitgangen zinnen dan wordt de verkeerde of de andere gebruikt. En de reparatie zou duur zijn om dat dat lastig te bereiken is... ik heb gezegd maar toen ik hem hier bracht voor de grote beurt was dat probleem er niet... ik haal hem op... ben nog niet bij het stoplicht op de hoek bij de garage en het signaleringslampje gaat aan... dus terug...vervolgens steeds aan uit dus pas in augustus is er bij de Waal uitgelezen en werd in Jip en Janneke taal het verhaal over de 2 uitgangen (pijpen) verteld en om het definitief op te lossen dat toch wel 500 /600 euro zou kosten maar dat als ... er zelf mee zou rijden bijbetalen niet zou laten repareren omdat ik er gewoon tot de volgende beurt in 2019 kon blijven rijden. Daarom leg ik het aan de ANWB experts voor omdat er geen verstand van heb. Ben een...vrouw met een stoere auto. Heb hem in 2010 gekocht. Mijn vraag is laten repareren en zo ja kan ik dat ook hier op het dorp bij een gecertificeerde garage waar ik vaker 4x4 autos heb zien staan laten doen? Ipv bij Skoda de Waal

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Misschien kunt u tóch bij De Waal eens navragen welk onderdeel er nu precies vervangen moet worden. In eerste plaats om in te schatten hoe serieus het is om er mee te blijven doorrijden én wat mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn ten tijde van de beurt. Verder wil ik inschatten in hoeverre u dit gebrek mag verwachten. Heeft u de auto nieuw gekocht in 2010?

Ik kan dan ook de inschatting maken of het verstandig is een universele garage deze reparatie te laten verrichten.